Gemeente Breda

Breda scoort met sociaal beleid

Een daling van het aantal uitkeringen doordat meer werklozen aan een baan zijn geholpen en minder mensen een uitkering nodig hadden. De gemeente Breda heeft goede resultaten geboekt op het gebied van re-integratie, armoedebeleid en het handhaven van de regels. Dat blijkt uit de cijfers over 2005, die staan in het Beleidsverslag Wwb (Wet werk en bijstand).

De inspanningen die de gemeente verricht om mensen te helpen bij het vinden van een baan, werpen hun vruchten af. Zo zijn van alle Bredanaars die in 2005 gebruik hebben gemaakt van een Work First-traject, er per 1 januari van dit jaar 214 uitkeringsvrij. Dat is een percentage van bijna 50%. Breda boekt ook in vergelijking met andere gemeenten goede resultaten. Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijst uit dat Breda op de tweede plaats staat als het gaat om de daling van het cliëntenbestand van mensen onder de
65 jaar. In Breda verminderde hun aantal met 7,9%.

Jongerenloket Flits
Het aantal Wwb-gerechtigde jongeren dat zich in 2005 heeft aangemeld bij Jongerenloket Flits bedraagt 570. Hiervan hebben er 363 (ruim 63%) geen beroep gedaan op een uitkering omdat ze weer aan het werk zijn gegaan en/of terug naar school. Op 1 januari 2006 hadden nog 181 jongeren onder de 23 jaar een uitkering. Dat komt neer op een daling van 29% in 2005.
Verzuimbestrijding blijkt een effectief instrument. De Bredase aanpak kenmerkt zich door direct aandacht te schenken aan mensen die niet verschijnen op een afspraak over hun reïntegratie. Zo heeft de gemeente een overeenkomst gesloten met een Arbodienst om mensen die zich ziek melden binnen 24 uur thuis te bezoeken.

Fraudescorekaart
Onder hoogwaardig handhaven verstaat de gemeente alle activiteiten die ervoor moeten zorgen dat cliënten zich aan de regels houden met betrekking tot hun uitkering. Dan gaat het niet alleen om preventie, toezicht en controle, maar ook om communicatie, voorlichting en dienstverlening aan cliënten.
Het resultaat van deze aanpak is dat:

- 829.777,- aan uitkeringen die ten onrechte zijn uitgekeerd is teruggevorderd

- op jaarbasis aan netto-uitkering 1.443.000,- op de uitkeringslasten is bespaard.

De gemeente wil het hoogwaardig handhaven in de toekomst verder verbeteren door de invoering van een fraudescorekaart. De kaart moet een betere beoordeling mogelijk maken van het risico op misbruik van uitkeringen. Hierdoor is een nog betere controle op maat mogelijk.

In 2005 gaf de gemeente Breda 6.675.704,- uit aan minima-regelingen. Daarnaast besteedde Breda aan schuldhulpverlening/sociale leningen
1.759.890,-. Totaal is dat 8.435.594,-.

Breda, 28 juni 2006