NOC*NSF


Gemeenten willen meer met sport

ARNHEM - De nieuwe college's van B&W tonen meer sportambities dan ooit, maar beperken zich daarbij nog wel te veel tot accommodatiebeleid. Enerzijds wordt de rol van sport in het jeugd- en integratiebeleid duidelijk erkend, maar tegelijkertijd is er weinig aandacht voor professionalisering van sportverenigingen en de samenhang tussen sport en onderwijs. Opvallend is ook dat Topsport tegenwoordig geen vies woord meer is in gemeenteland. Dit zijn enkele conclusies uit 'Meedoen, meetellen of winnen', een scan van NOC*NSF naar de positionering van sport in de collegeprogramma's van
2006-2010.

Gemeentelijk sportbeleid was en is nog steeds accommodatiebeleid. Er is veel bereidheid extra financiële middelen beschikbaar te stellen voor nieuwbouw, maar ook een opvallende herwaardering voor de instandhouding, upgrading en behoud van kwaliteit van de bestaande sportaccommodaties. De sportvereniging profiteert mede van de accommodatie-impulsen die de colleges willen geven. In de programma's blijven echter andere kwaliteitsimpulsen als deskundigheidsbevordering en het verbeteren van de administratieve organisatorische dienstverlening achter. Over de behoefte aan sterke, vitale sportverenigingen spreekt maar een beperkt aantal zich uit.

En dat is verrassend, want tegelijkertijd roemen alle programma's de rol van sport als middel tot het bereiken van maatschappelijke doelen. Er is veel aandacht voor de jeugd. Sport in de wijk staat centraal. De programma's doen daarbij een groot appèl op de sport. De programma's laten in het midden of de toerusting van de verenigingen, met geld en met personeel/kader, adequaat is. Kortom: veel aandacht voor de hardware en nog weinig voor de noodzakelijke software.

Onderwijs

Teleurstellend is de relatie die de programma's tussen sport en onderwijs leggen. De gemeentelijke praktijk ligt nog ver achter het ambitieniveau van de Rijksoverheid en NOC*NSF. De veronderstelling dat de beleidsterreinen sport en onderwijs elkaar gemakkelijk weten te vinden of elkaar al gevonden hebben wordt niet door de programma's bevestigd. De wettelijke huisvestingstaak van de lokale overheid heeft voorrang op activering door middel van sportieve activiteiten, plaatsvindend tijdens de bewegingslessen, in naschools of buitenschools verband.

Topsport

Bij het thema Topsport boekt sport een verrassende score. Topsport is in gemeenteland niet vies meer. De promotionele waarde van sportevenementen staat buiten kijf. Gemeentes erkennen meer en meer de voorbeeldwerking van topsportclubs en van topsporters en willen die graag benutten. Ook op accommodatiegebied zijn er veel initiatieven tot uitbreiding van wedstrijd- en trainingsvoorzieningen voor topsport.


37 gemeenten

NOC*NSF analyseerde van 37 gemeenten de positie van sport in de collegeprogramma's Onderzocht werden de G-30, gemeenten waar lokale sportdebatten zijn georganiseerd en een beperkt aantal middelgrote en kleine gemeenten.

(28 juni 2006)