FNV

FNV: klokkenluidersregeling moet wet worden

Wie misstanden op het werk aan de grote klok hangt, wordt vaak zelf de dupe. Er is grote behoefte aan meer informatie en een goede regeling, aldus FNV e-Magazine van 28 juni.

Slechts 10 procent van de Nederlandse ondernemingen zou een klokkenluidersregeling hebben, zo blijkt uit recent onderzoek van Ecosys, in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.

Maar volgens de FNV is dat aantal nog veel kleiner. "Er bestaat vervuiling rondom het begrip klokkenluidersregeling", zegt FNV-beleidsmedewerker Rik van Steenbergen.

"Alleen een regeling waarin aangegeven is in welke situaties je extern misstanden mag melden, heet met recht een klokkenluidersregeling. De meeste bedrijven met een regeling voor het melden van misstanden hebben dit alleen intern geregeld. Dat zijn in feite integriteitcodes."

Niet bekend

Uit het onderzoek blijkt dat 73 procent van de werkgevers en 64 procent van de werknemers niet bekend zijn met de gedragscode die de Stichting van de Arbeid (STAR) in 2003 heeft opgesteld. In die code staat beschreven waaraan regelingen voor klokkenluiders moeten voldoen.

Minister De Geus van Sociale Zaken zegt de voorkeur te geven aan `zelfregulering en voorlichting boven dwingende regelingen'.

Maar volgens de FNV toont het onderzoek eens te meer aan dat klokkenluiders zonder wettelijke bescherming vogelvrij zijn.

"Het is de zoveelste keer dat de overheid verwijst naar de private partijen", zegt Van Steenbergen. "Alsof hier geen overheidsbelang meespeelt. Nu hebben werknemers niet het vertrouwen dat ze er zonder straf vanaf komen als ze misstanden extern melden."

De FNV wil door middel van een wettelijke bescherming van klokkenluiders de risico's voor werknemers verkleinen. Daarmee wordt voor werkgevers het risico van een externe melding groter. En dat bevordert juist weer het opstellen van klokkenluidersregelingen overeenkomstig de gedragscode van de Stichting van de Arbeid.

Lees het complete FNV e-Magazine van 28 juni