VVD


28-6-2006

VVD wil scherpere beoordeling Fonds Economische Structuurversterking

Door de gestegen aardgasprijzen is het Fonds Economische Structuurversterking goed gevuld, het beschikbare saldo bedraagt bij EUR 3,5 miljard. "Een indrukwekkend bedrag aan gemeenschapsgeld dat dan ook zorgvuldig besteed moet worden. En aan die zorgvuldige besteding schort het momenteel.

Zowel het CPB , de Algemene Rekenkamer als de Studiegroep Begrotingsruimte wijzen op de onzorgvuldige manier waarop nu met onze nationale spaarpot wordt omgegaan. Dit moet echt beter. Liever het geld nog even in de knip houden dan overhaast uitgeven aan zinloze projecten ", aldus financieel woordvoerder Stef Blok van de VVD bij de behandeling van de voorjaarsnota.

Het Fonds Economische Structuurversterking (FES) wordt gevoed uit aardgasinkomsten. Het is indertijd opgericht om zeker te stellen dat aardgasinkomsten niet verjubeld zouden worden, maar geïnvesteerd. Op die manier zouden toekomstige generaties ook voordeel hebben van het aardgas, ook wanneer de gasbel zelf inmiddels op is. Uitgaven uit het fonds moeten daarom betrekking hebben op infrastructuur of de inpassing daarvan of dienen ter versterking van de kenniseconomie.

Recent heeft het CPB 24 projecten op het gebied van toponderzoek/innovatie beoordeeld, voor in totaal EUR 140 mln. Slechts 6 projecten werden gunstig beoordeeld, 4 gemengd, en maar liefst 14 ongunstig. De ruime beschikbaarheid van aardgasgeld dreigt er dus toe te leiden dat er kwalitatief onvoldragen projecten worden voorgesteld, omdat het geld toch "op moet". Dat is een verspilling van gemeenschapsgeld en draagt bovendien niet bij aan versterking van de Nederlandse economie. Tegelijkertijd liggen er ook nog veel projecten op de plank die wel aan de criteria voldoen, maar (nog) geen doorgang vinden, bijvoorbeeld omdat de fijnstof-problematiek eerst aangepakt moet zijn. In plaats van het geld er zo snel mogelijk door te jagen moeten slechte projecten gewoon afgewezen worden. Het geld blijft zo beschikbaar voor dringendere zaken, desnoods iets verder in de toekomst.

28 juni 2006