(CTG/ZAio): Prijsplafond voorlopig onmisbaar

Ctgzorg

Zorgautoriteit(CTG/ZAio): Prijsplafond voorlopig onmisbaar Meer ruimte voor vrije prijzen ziekenhuizen
CTG/ZAio adviseert de minister van VWS meer ruimte te maken voor vrije prijsonderhandelingen in de ziekenhuiszorg. Wel is het noodzakelijk een plafond in te stellen, totdat is voldaan aan de voorwaarden voor marktwerking. Die voorwaarden moeten leiden tot verbeteringen voor de consument op het terrein van betaalbaarheid, kwaliteit en toegankelijkheid. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de monitor B-segment, die vandaag verschijnt.
De monitor geeft een analyse van de marktontwikkelingen in het vrije deel (B-segment) van de ziekenhuiszorg. Uit het onderzoek blijkt dat er positieve ontwikkelingen zichtbaar zijn, maar dat nog niet wordt voldaan aan de condities voor marktwerking. Kwaliteit is nog onvoldoende inzichtelijk en keuzeondersteuning door verzekeraars speelt nog een te beperkte rol. Er kan daarom alleen meer ruimte komen voor vrije prijsonderhandelingen indien tegelijkertijd een prijsplafond wordt ingesteld dat stimulansen geeft voor efficiëntie.
Betaalbaarheid
De prijzen zijn (na inflatiecorrectie) met 0,8% gedaald. De verhoging van het uurtarief van medisch specialisten per 1 april 2006 is hierin niet meegenomen. CTG/ZAio wil de potentiële kostenbesparingen in de zorg zo snel mogelijk in kaart brengen. Vooruitlopend daarop is een onderzoek gestart naar de effecten van de ingevoerde marktprikkels op de prijsontwikkeling.

Kwaliteit
De onderhandelingen tussen zorgaanbieders en verzekeraars worden grotendeels beheerst door de prijs. Er is een begin gemaakt met onderhandelingen over kwaliteit. Daarnaast zijn dit jaar voor een aantal aandoeningen kwaliteitsindicatoren ontwikkeld. CTG/ZAio wil dat kwaliteit in de toekomst een belangrijke rol speelt bij de onderhandelingen en zal erop toezien dat kwaliteitsinformatie inzichtelijk is voor de consument.

Toegankelijkheid
De toegankelijkheid van het vrije deel van de zorg is ten opzichte van vorig jaar niet noemenswaardig verbeterd of verslechterd. CTG/ZAio wil dat verzekeraars worden gestimuleerd om verzekerden te helpen bij het maken van de keuze voor het meest geschikte ziekenhuis. Nu gebeurt dat in heel beperkte mate. Bijkomend voordeel van keuzeondersteuning is dat verzekeraars meer aandacht moeten schenken aan kwaliteit en prijs om de consument zo goed mogelijk te bedienen.

Advies CTG/ZAio
Vanwege de in het onderzoek geconstateerde marktimperfecties adviseert CTG/ZAio de minister van VWS om de ziekenhuismarkt meer ruimte te geven voor vrije onderhandelingen, maar daarbij voorlopig een prijsplafond in te stellen. De kans op nadelige gevolgen voor de consument is bij uitbreiding in de huidige ongeclausuleerde situatie te groot. CTG/ZAio geeft in de Uitvoeringstoets Ziekenhuisbekostiging adviezen die moeten leiden tot verbeteringen op terrein van kwaliteit, prijs en toegankelijkheid. Vanzelfsprekend moet daarvoor ook het DBC declaratiesysteem goed functioneren.

De monitor is te downloaden op de website www.ctg-zaio.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Natascha Boudewijn, hoofd Corporate Communicatie NZa i.o., 06 46 28 73 49.

De Nederlandse Zorgautoriteit i.o. wordt de toezichthouder in de gezondheidszorg en komt voort uit het College tarieven gezondheidszorg (CTG) en het College toezicht zorgverzekeringen (CTZ).