Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

OnderzoekBerichten: agenda en benoemingen, juni 2006, deel II

27 juni 2006

Agenda

28 juni
Cognitiesymposium over bewustzijn

Op 28 juni organiseert het Cognitieprogramma van NWO haar vierde symposium getiteld 'On Consciousness'. De laatste jaren is er veel onderzoek verricht naar het bewustzijn. Heeft dit ons verder gebracht? Zijn we op de juiste weg? En welke vragen staan nog open. Locatie is de zeventiende-eeuwse Gertrudiskerk in Utrecht. Het symposium is het vierde jaarsymposium. Eerdere symposia gingen over de evolutie van taal, 'The plastic brain' en over hoe rationeel we zijn. Meer informatie op www.cognitie.nl/Symposium

Meer informatie voor de pers bij David Redeker (NWO, afdeling Voorlichting en Communicatie), t: +31 (0)70 344 07 14, redeker@nwo.nl

15 en 16 september
Conferentie: cultuur in een digitale wereld

Op 15 en 16 september organiseert het NWO-programma Maatschappij en Elektronische Snelweg de conferentie 'Changing Identities and Networks in a Digital World'. Plaats van handeling is Akantes in Amsterdam.

Werk, educatie, gezondheidszorg, plezier. De opkomst van ICT verandert de maatschappij. De conferentie bediscussieert de laatste onderzoeksresultaten op het gebied van ICT en maatschappij. Organisatoren zijn de onderzoekers prof. dr. Nelly Oudshoorn (UT) and prof. dr. Liesbet van Zoonen (UvA). Meer informatie post@conscience.nl.

Meer informatie voor de pers bij Charlotte Bos (NWO, voorlichter Maatschappij- en Gedragswetenschappen), t: +31 (0)70 344 09 38, bosc@nwo.nl.

Benoemingen

Willem van Genugten benoemd tot voorzitter WOTRO

Prof. dr. Willem J.M. van Genugten is per 1 juli 2006 benoemd tot voorzitter van het NWO gebied dat zich bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek op het terrein ontwikkelingsvraagstukken (WOTRO). Hij volgt professor Martin Kropff op. Willem van Genugten is hoogleraar Internationaal Recht aan de Universiteit van Tilburg. Tevens is hij voorzitter van de permanente commissie Mensenrechten van de Adviesraad Internationale vraagstukken en voorzitter van het bestuur van de landelijke onderzoekschool Rechten van de Mens. Professor van Genugten heeft vele publicaties op zijn naam staan over ontwikkelingsgerelateerde onderwerpen zoals armoede en mensenrechten, internationaal handelsrecht en rechten van inheemse volkeren. Recent was hij co-auteur van het boek The United Nations of the Future; Globalization with a Human Face (KIT Publishers, 2006). De standpunten van Van Genugten met betrekking tot 'Wetenschap voor ontwikkeling' sluiten goed aan bij de WOTRO visie. Gerichte aandacht voor de problematiek van ontwikkelingslanden, of dat nou is op het gebied van armoede en honger, gezondheidszorg, milieu of toegang tot de wereldmarkten, is van belang voor ontwikkelingslanden én voor de wereld als geheel. Vanwege zijn profiel op het terrein van 'global governance', internationaal recht en mensenrechten wordt verwacht dat Van Genugten WOTRO breed kan positioneren en nieuwe verbindingen met andere (NWO-) gebieden tot stand kan brengen.

Herman Ridderinkhof interim-wetenschappelijk directeur NIOZ

Omdat het NIOZ bestuur er nog niet in is geslaagd om een nieuwe directeur te vinden, zal Dr. Herman Ridderinkhof vanaf 1 juli fungeren als interim-wetenschappelijk directeur. Ridderinkhof is hoofd van de afdeling fysische oceanografie. Deze afdeling houdt zich bezig met de grote oceaanstromingen, maar bijvoorbeeld ook met de uitwisseling tussen de Noordzee en de Waddenzee via het Marsdiep. Dr. Ridderinkhof neemt de plaats in van prof. dr. Johan E. Meulenkamp. Vanuit zijn hoogleraarschap in de geologie aan de universiteit Utrecht was hij reeds eind 2004 met emiritaat gegaan en hij legt dus nu op 66-jarige leeftijd ook zijn NIOZ-functie neer. Hiermee komt een eind aan zijn bijna 10 jarige betrokkenheid bij het instituut; aanvankelijk als bestuurslid en aansluitend 2 jaar als wetenschappelijk directeur.

Henriëtte Maassen van den Brink voorzitter van het gebiedsbestuur MaGW

Het Algemeen Bestuur van NWO heeft prof. dr. Henriëtte Maassen van den Brink per 1 september benoemd tot lid en voorzitter van het Gebiedsbestuur Maatschappij en Gedragswetenschappen, voor een zittingstermijn van drie jaar. Prof. Maassen van den Brink is hoogleraar 'scholing, arbeidsmarkt en economische ontwikkeling' aan de Universiteit van Amsterdam. Zij beweegt zich op een multidisciplinair gebied waarin economie, onderwijskunde en psychologie zijn vertegenwoordigd. Zo heeft zij het omvangrijke multidisciplinaire NWO-programma Scholing, Arbeidsmarkt en Economische Ontwikkeling (SCHOLAR) geleid. Ook is zij internationaal zeer actief. Prof. Maassen van den Brink beschikt over sterke maatschappelijke bindingen, bijvoorbeeld als lid van de Onderwijsraad. In haar hoedanigheid van voorzitter van de Commissie van Overleg Sectorraden onderzoek en ontwikkeling verbindt zij maatschappelijke kennisvragen, kennisproductie en overheidsfunctioneren. Mevrouw Maassen van den Brink neemt de plaats in van prof.dr. J. van Doorne-Huiskes, die per 1 september als voorzitter van het Gebiedsbestuur MaGW na zes jaar terugtreedt.