Persbericht
Shell-baas doet aanbevelingen voor kennisvalorisatie
Symposium: van weten naar doen
Nederland doet het in wetenschappelijk opzicht goed, maar slaagt er onvoldoende in die kennis te vertalen voor de praktijk. Oplossingen voor deze 'kennisparadox' ontstaan alleen als ondernemers, onderzoekers en docenten elkaar ontmoeten en tot concrete actie overgaan. Niet in abstracte discussies.
Tijdens het symposium Kenniscreatie en -circulatie: een zoektocht naar visie en voorbeelden dat VU podium woensdag 28 juni organiseert, geven sprekers als ir. Rein Willems (president-directeur Shell-Nederland) en drs. René Smit (voorzitter College van Bestuur VU en Windesheim) kort hun visie op kenniscreatie en kennisuitwisseling. Maar de sprekers geven vooral goede voorbeelden en praktische aanbevelingen.
De kennisparadox is niet zo nieuw als we soms denken. Ook in 1800 raakte Nederland in Europa achterop, ondanks de vele goede wetenschappers, de relatief hoge onderwijskwaliteit en een goed technologisch verleden. Gebrek aan marktwerking, verstikkende regelgeving, hoge lonen, te weinig durfkapitaal en een geringe kennisuitwisseling tussen wetenschap en bedrijfsleven worden gezien als de belangrijkste oorzaken daarvan.
Vrije Universiteit Amsterdam