Gemeente Zwolle

Rapportages 2005 Agenda voor de Toekomst. Integratie naar arbeid werpt eerste vruchten af


Datum uitgave: 27-06-2006
In 2005 zijn in totaal ongeveer 250 cliënten van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgestroomd uit de bijstand naar reguliere arbeid. Daarvan kunnen ruim negentig personen meegerekend worden als onderdeel van de afspraken voor de Agenda van de Toekomst. In 2004 zijn de eerste re-integratietrajecten ingekocht. In 2005 zijn de eerste resultaten van deze trajecten zichtbaar geworden.
2De afspraken van Zwolle met het Rijk zijn: 1488 reïntegratietrajecten van juli 2001 tot en met eind 2004 en 702 trajecten voor uitstroom naar werk (tussen 2002 en 2007).

De cijfers geven aan dat de doelstelling om ruim 700 klanten in een periode van 5 jaar te laten uitstromen naar werk per 1 januari 2007 waarschijnlijk niet wordt gehaald. Door het realiseren van meer trajecten dan was afgesproken zijn veel mensen in beweging gezet, maar de met het rijk afgesproken uitstroomcijfers waren te ambitieus. Als belangrijke redenen hiervoor worden genoemd:
· Economisch ging het gedurende de periode van de Agenda voor de Toekomst minder goed dan vooraf werd ingeschat.
· De gemeente Zwolle heeft sinds 2003/2004 een breed reïntegratiebeleid. De vruchten hiervan moeten nog geplukt worden.
· In de eerste jaren is vooral ingezet op het gebied van trajecten en minder op uitstroom.

Daarnaast is de gemeente Zwolle betrokken bij enige experimenten die door de Agenda voor de Toekomst worden gefinancierd. Het gaat om:
· Met schulden aan de slag: gekeken wordt of schulden als belemmering op weg naar werk kunnen worden opgeheven;
· Kansen zien en benutten: alle ID'ers en WIW'ers zijn gescreend op hun mogelijkheden om aan regulier werk te komen. Waar mogelijk zijn zij naar werk bemiddeld.
· Handhaving in de reïntegratieketen: de gemeente probeert te komen tot een sluitende aanpak van cliënten die verzuimen bij hun re-integratietraject.
· Banen op de plank: via werkvoorziening Pauropus wordt werk aangeboden aan mensen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben.
· Combineren van zorg en werk: alleenstaande ouders met kindzorg leren om zorg en werk te combineren.
· Eigen schuld van de baan: bij cliënten worden thuis budgetadvies gesprekken gevoerd.

In het kader van de Agenda voor de Toekomst heeft de gemeente Zwolle een convenant afgesproken met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over reïntegratietrajecten voor mensen die moeilijk aan het werk zijn te helpen. Jaarlijks wordt over de vorderingen verantwoording afgelegd aan het ministerie. Onlangs zijn de vorderingen over 2005 aangeboden.

De Agenda voor de toekomst is een intentieverklaring waarin het ministerie SZW en de 26 grootste gemeenten hebben afgesproken om via een gecoördineerde aanpak een extra inspanning te leveren om te komen tot een sluitende aanpak van de werkloosheid. De afspraken tussen individuele gemeenten en de minister zijn voor elke gemeente in een convenant vastgelegd. In het lokale convenant wordt invulling gegeven aan de landelijke afspraken op hoofdlijnen.

Bron: Afdeling Communicatie