Ingezonden persbericht
TRENDONDERZOEK TOONT POSITIEVE VOORUITZICHTEN VOOR EUROPESE ONDERNEMINGEN
. Daling Europese exportcijfers stabiliseert
. Animo voor euro daalt verder in UK en Zweden
. Aantal voorstanders verdere uitbreiding EU groeiend, Nederland als enige negatief
. Betaalgedrag sterk verbeterd
Alphen aan den Rijn, 27 juni 2006 - De resultaten van het meest recente International Business Owners Survey (IBOS) 2006 van Arenthals Grant Thornton zijn een bemoedigend bewijs van positieve vooruitzichten voor Europese ondernemingen. Sinds 2003 is er een geleidelijk herstel merkbaar in economische activiteit, die terug te zien is in de resultaten van de afgelopen twee jaar. Met name in een sterke ommekeer aan het einde van 2005.
Bestuursvoorzitter Gerard Mulder van Arenthals Grant Thornton: "De algemene indruk die ontstaat op basis van het onderzoek van dit jaar is dat de verwachtingen ten aanzien van omzet, prijzen, werkgelegenheid en investeringen aantrekken. De economische vooruitzichten in de eurozone lijken een stuk positiever dan in voorgaande jaren."
Het trendonderzoek geeft een diepgaand en doorlopend inzicht in de opvattingen van Europese bedrijfseigenaren sinds de totstandkoming van één Europese markt in 1992. Het onderzoek omvat trendgegevens van de afgelopen veertien jaar, waardoor vergelijkingen gemaakt kunnen worden aangaande het economische klimaat en de verwachtingen ten aanzien van omzet, winst, werkgelegenheid en investeringen. Ook geeft het onderzoek inzicht in de ontwikkeling van de houding van ondernemers ten aanzien van export en hun ervaringen met betaalgedrag van klanten.
Stagnerende export
De export van EU landen is de laatste jaren niet meer in de buurt gekomen van het hoogtepunt in 1997, toen 64% van de middelgrote ondernemingen aangaf te exporteren; hoewel de daling zich lijkt te stabiliseren, is het percentage van ondernemingen die exporteren de afgelopen vier jaar blijven hangen onderin de 40 procent. De opvallendste terugval was te zien in Griekenland, Italië en Frankrijk. De belangrijkste reden voor de terugval is waarschijnlijk de afgenomen vraag in Duitsland, de grootste EU markt. Verder is uit de resultaten op te maken dat de vooruitzichten voor EU export zwak blijven en het beste waar op gerekend kan worden is dat nu de bodem van de achteruitgang is bereikt.
Steun voor de euro onder bedrijfseigenaren in niet-deelnemende landen tanend
De slechte economische prestaties in de eurozone hebben bijgedragen aan een verdere afname van de steun voor de euro in niet-deelnemende landen (Zweden en de UK). Dit wordt nog eens versterkt door een solide productiegroei en lage werkloosheidcijfers in de Zweedse en Engelse economie. De steun voor één munteenheid is op een recordlaagte in zowel Zweden (74%) als Engeland (35%)
Toenemende regelgeving als gevolg van uitbreiding EU beïnvloedt bedrijven
Gevraagd naar de invloed van de uitbreiding van de EU van 15 naar 25 landen in 2004, antwoordde dit jaar maar liefst 47% van de ondervraagden dat regelgeving erdoor is toegenomen. Een duidelijke toename ten opzichte van 32% in 2005. De meest getroffen ondernemingen bevinden zich in Polen, Ierland en Griekenland, waar meer dan 60% van de ondervraagden dit punt ter sprake bracht. Het percentage ondervraagden dat aangeeft dat de uitbreiding een negatief effect heeft gehad op buitenlandse investeringen is gedaald naar 18% in verhouding met een percentage van 30% dat minder buitenlandse investeringen verwachtte in het onderzoek van vorig jaar.
Nederland als enige land zeer negatief over uitbreiding EU
Ondernemers in Ierland, Polen en Spanje, waar de voordelen van het EU lidmaatschap het meest merkbaar zijn, zijn zeer enthousiast over verdere uitbreiding van de EU. Bedrijven in Duitsland daarentegen zijn slechts marginaal voorstander en de balans voor Nederland is zeer negatief, ondanks alle overheidsinspanningen na de negatieve uitkomst van het EU grondwet referendum vorig jaar.
Verbetering betaalgedrag
De gemiddelde betaalperiode voor facturen verbeterde tussen 1993 en 1999 van 65 naar 55 dagen, een weerspiegeling van succesvolle EU wetgeving over het versnellen van betalingen. Sinds 1999 is de betaalperiode vervolgens stabiel gebleven.
Over het onderzoek
Het International Business Owners Survey (IBOS) van Arenthals Grant Thornton is in de herfst van 2005 uitgevoerd onder meer dan 7.000 eigenaren van middelgrote bedrijven in 30 landen. Het IBOS werd voor het eerst uitgevoerd in 2002 en is een vervolg op het European Business Survey (EBS), dat werd uitgevoerd tussen 1993 en 2001. Het onderzoek is uitgevoerd door Experian Business Strategies Limited en Harris Interactive.
Over Arenthals Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V.
Arenthals Grant Thornton is zijn een accountants- en adviesorganisatie met acht vestigingen in de Randstad. Met ongeveer 450 medewerkers bedient Arenthals Grant Thornton middelgrote en grotere ondernemingen, dga's en familiebedrijven. Wij bieden onze cliënten ondersteuning en advies op het gebied van accountancy, fiscale en juridische zaken. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor specialistische diensten, zoals bedrijfsopvolging, IT audit, subsidies, pensioenen, financiële planning en salaris- en personeelsadministratie.
Arenthals Grant Thornton is lid van Grant Thornton International, een wereldwijd netwerk van zelfstandig opererende en onafhankelijke accountants- en advieskantoren. De leden van Grant Thornton International zijn met 21.500 professionals actief in 111 landen en beschikken over een netwerk van circa 540 kantoren.