Socialistische Partij

Chronisch zieken dagen Hoogervorst om no-claim (update)

26-06-2006 * Een aantal chronisch zieke ziekenfondsverzekerden eist vandaag bij de rechter alsnog hun no claim voor 2005 op. Ze stellen dat minister Hoogervorst een korting in het leven heeft geroepen die mensen met een chronische ziekte discrimineert. Het is een initiatief van en wordt gefinancierd door Actiegroep `No Claim, No Way' die is opgericht door SP-Kamerlid Agnes Kant.

Agnes Kant "Ziek betaalt voor gezond," stelt Kant. "Het is een oneerlijk systeem waar chronisch zieken en gehandicapten buiten hun schuld de dupe van zijn. Het beste kan de no-claim daarom worden afgeschaft, op z'n minst voor chronisch zieken."

Verzekerden krijgen een deel van hun premie terug als ze minder dan EUR 255 ziektekosten hebben gehad. Men zou zo kostenbewust worden gemaakt. De 15 eisers zijn chronisch ziek en hoe kostenbewust ze ook zijn, zij kunnen door bijvoorbeeld een spier- of nierziekte nooit voor de no-claimkorting in aanmerking komen. Zo wordt hen een voordeel onthouden dat wel aan anderen ten deel valt en dat is een vorm van ongelijke behandeling die volgens hen onrechtvaardig en onrechtmatig is.

De chronisch zieken zien drie mogelijkheden om de onrechtvaardigheid uit het systeem te halen:

- schaf de no-claimkorting af;
- geef een premierestitutie gelijk aan de no-claimkorting; - hou bij chronisch zieken rekening met het bedrag dat zij door hun ziekte sowieso kwijt zijn, ongeacht hun kostenbewustzijn.

Herman van Moerkerk (52) was 29 jaar oud toen bij hem jeugdreuma werd ontdekt. De ziekte vrat zijn kraakbeen op en tastte zijn gewrichten aan. Hij krijgt aan het eind van het jaar geen no-claimbedrag terug van zijn zorgverzekeraar. Alleen mensen die minder dan 255 euro ziektekosten maken, krijgen het restbedrag terug van hun zorgverzekeraar. Van Moerkerk is dat bedrag al bijna kwijt aan paracetamol, in totaal kostte zijn ziekte hem in 2005 ongeveer 12.000 euro.

Enkele chronisch zieken lichten hun stap naar de rechter toe:

Herman van Moerkerk "Ik bezoek regelmatig mijn orthopedisch chirurg, een reumatoloog, een dermatoloog en ik kom vaak bij de huisarts. Daarnaast slik ik veel medicijnen: NSAID - dat is een pijnstiller met een ontstekingswerend middel erin. Doorde NSAID kreeg ik twee keer een maagbloeding, dus slik ik maagbeschermers. Tegen de hoofdpijn een spierontspanner."

"De no-claim is een verkapte premieverhoging," zegt hij. "Ik zie het zo: we doen met z'n allen geld in een pot om daar de gezondheidszorg van te betalen. Dat is solidair. Maar vervolgens worden mensen die van dat geld gebruikmaken benadeeld en zij die er geen gebruik van maken krijgen hun geld terug. De zieken betalen voor de gezonde mensen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?"

"Patiënten zoals ik hebben nu eenmaal geen keus. Chronisch zieken worden al benadeeld. We hebben de meest uitgebreide aanvullende verzekering nodig, zonder eigen risico. De no-claim is onrechtvaardig en het doet niet waar het voor bedoeld is."

Marian Keijers is 40 jaar en heeft ongeveer 5 jaar in een verpleeghuis gewerkt als ziekenverzorgende. Daar heeft zij zodanige rugklachten aan overgehouden dat ze nu voor 100% afgekeurd is. "Ik ben in maart 2004 nog een keer geopereerd maar dat heeft helaas niet geholpen. Ik slik nu zware medicijnen om de pijn draaglijk te maken. Ik gebruik veel hulpmiddelen in mijn dagelijks leven: een kruk om korte stukken te lopen, een rolstoel voor langere afstanden, een aangepast bed, een douchestoel enzovoorts."

Marian is getrouwd en heeft geen kinderen. Ze werkt nog acht uur per week, ze verzorgt de administratie van een apotheek. "Omdat ik dat thuis kan doen, is dat verenigbaar met mijn klachten. Ik kan tussendoor steeds even gaan liggen. Acht uur per week is erg weinig en daarom heb ik er van het UWV toestemming voor gekregen. Voor mij maakt het heel veel verschil: ik heb nog een baan waar ik nodig ben."

"Toen ik hoorde van de plannen met betrekking tot de no-claim kon ik niet geloven dat het er ooit van zou komen. Maar jawel hoor! En ik kreeg vorig jaar rond maart of april een brief van mijn zorgverzekeraar waarin stond dat ik al bijna aan mijn 'bestedingslimiet' zat. Of ik me dat wel realiseerde? Ik werd heel erg boos. Ik realiseer me vele malen per dag dat ik chronisch ziek ben, ik heb mijn zorgverzekeraar daar niet voor nodig."

Piet Sijpersma is 66 jaar oud en heeft vanaf zijn 4e jaar last van astma. "Ik heb tot 1999 gewerkt, ondanks de grote invloed van mijn aandoening."

Piet Sijpersma "Mijn bezwaar tegen deze no-claim regeling is dat een chronisch zieke als ik onevenredig wordt gestraft. De ziekte op zich biedt natuurlijk de nodige beperkingen, en de no-claimregeling is voor velen nog een extra last. Eén noodzakelijk bezoek aan de longarts en je bent je no-claim al kwijt. Omdat veel mensen met een chronische ziekte niet meer aan het werk komen, omdat een werkgever de voorkeur geeft aan gezonde mensen, moeten velen rondkomen van een minimuminkomen. Zij kunnen de aanvullende verzekering meestal niet meer betalen."

"De regeling is ingevoerd om mensen bewust te maken, maar ik ben me al elke dag bewust van mijn ziekte."

Oproep:

Deze rechtszaak brengt kosten met zich mee. Mocht u ook een bijdrage willen leveren, dan kunt u die overmaken op Steunfonds SP, gironummer 683683, te Rotterdam onder vermelding van no-claim. Alvast bedankt.