Varkens- of pluimveestallen verwarmen woningen

GEMERT, 20060626 -- Energieadviesbureau R&R systems uit Gemert is er van overtuigd dat er tal van mogelijkheden bestaan om van een varkensstal of pluimveestal een soort energiecentrale te maken om woningen tegen lage kosten en CO2 neutraal te verwarmen. Het bedrijf stelt vast dat er op diverse plaatsen in een stal energie gewonnen kan worden.


De mest onder de dieren heeft normaal een temperatuur van 20 graden of hoger. Door de mest te koelen ontstaat er warmte die benut kan worden om gebouwen elders te verwarmen. Bijkomend voordeel is dat door de lagere temperatuur van de mest de uitstoot van ammoniak en broeikasgassen aanzienlijk gereduceerd wordt. Ook de dieren in een stal produceren veel warmte. De warmteproductie van een vleesvarken bedraagt zo'n 100 watt. Door een warmtewisselaar toe te passen kan een groot deel van de warmte die de dieren produceren teruggewonnen worden.

Als het in de zomer warm weer is dan kan de temperatuur van een dak van een stal erg hoog oplopen. Het dak kan eenvoudig gekoeld worden met behulp van grondwater van 11 graden. Dit is gunstig voor het klimaat in de stal en het comfort van de dieren. De temperatuur van het grondwater zal hierdoor gedurende de zomer enkele graden stijgen. Deze warmte kan gedurende de winter weer teruggewonnen worden om de stal te verwarmen. Het blijkt echter dat er 's zomers meer warmte kan worden gewonnen dan er in de winter nodig is voor het verwarmen van de stal. De restwarmte van een stal van 3000 vleesvarkens is goed om ook nog eens ongeveer 100 tot 150 woningen van warmte te voorzien. De afstand tussen de stal en het te verwarmen object kan daarbij zonder bezwaar 1000 meter bedragen. R&R systems zoekt voor een pilot een varkens- of pluimveebedrijf met in de buurt een warmtevragend object of bouwplannen voor een woonwijk.




R&R Systems /Streekmanager Peel & Maas