Aedes

Meldpunt Daklozen voorziet in behoefte

27 juni 2006

Het Meldpunt Daklozen, een initiatief van een groep woningcorporaties verenigd in het Netwerk, bestaat één jaar. Op dinsdag 27 juni 2006 heeft minister Dekker van VROM haar felicitaties aan het Meldpunt Daklozen overgebracht. 'Fantastisch dat corporaties zo hun verantwoordelijkheid nemen en de huisvesting van daklozen garanderen', aldus de minister.

Doel van het Meldpunt Daklozen is om actief dakloosheid te lijf te gaan en te zoeken naar structurele oplossingen. Daartoe is bij Aedes vereniging van woningcorporaties vorig jaar het Meldpunt ingesteld waar (zorg)organisaties, hulpverleners en gemeenten huisvestingsproblemen kenbaar kunnen maken. Elke melding gaat direct door naar een lid van het Netwerk. In overleg met een lokaal werkzame woningcorporatie gaat dan een 'hulpbrigade' aan het werk om de zaak op te lossen.

Het afgelopen jaar zijn er een kleine 70 meldingen bij het Meldpunt binnengekomen. Volgens de deelnemende organisaties veel te weinig, gezien de grote problematiek op dit terrein. Veel meldingen betroffen individuele hulpvragen die aan de betreffende corporaties zijn doorgegeven en waarop direct actie is ondernomen. De meeste verzoeken waren gerelateerd aan een crisissituatie of hadden betrekking op problemen bij doorstroming vanuit de opvang/zorg naar reguliere huisvesting. Juist op dat laatste punt wil het Meldpunt acties op gang brengen.

De betrokken partijen willen dat het Meldpunt vooral gebruikt wordt voor lokale huisvestingsvraagstukken waarvoor een projectmatige en ketenaanpak nodig is.

Voor de kwetsbare groep daklozen bereik je met elkaar meer dan alleen. Daarom gaan Aedes en de deelnemende corporaties het Meldpunt nog nadrukkelijker onder de aandacht brengen van gemeenten, opvanginstellingen en andere hulpverleners.

Het Meldpunt Daklozen is afgestemd met het project Geef opvang de ruimte (www.geefopvangderuimte.nl). Dit project, met als initiatiefnemers Aedes, de Federatie Opvang en de SEV, heeft als doelstelling de uitstroom van cliënten uit de opvang te bevorderen. Eén van de factoren die de uitstroom belemmeren is een gebrek aan woonruimte.

Het Netwerk bestaat uit de volgende woningcorporaties: Jutphaas Wonen, Parteon, Volkshuisvesting Arnhem, De Alliantie, Dudok Wonen, Sité Woondiensten, Wonen Limburg, Woonstichting Etten-Leur, Wooncom, RWS, Woningstichting Hanzewonen, Stichting In, Aramis en Woonbron. Daarnaast nemen de AWV in Amsterdam, de Woningstichting Wageningen en Stichting Portaal deel aan de achtervang van het Meldpunt.