Socialistische Partij

Van Bommel wil spoeddebat over 100%-controles

27-06-2006 * Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel moet er een onmiddellijke wijziging komen van de zogeheten 100%-controle van passagiers uit Suriname en de Antillen. Aanleiding is een vernietigend rapport van de Nationale Ombudsman over de huidige gang van zaken. Van Bommel wil nog deze week een debat met verantwoordelijk minister Donner (CDA) van Justitie.

Volgens de Nationale Ombudsman is één op de drie aangehouden verdachten onschuldig. De Ombudsman oordeelt ook dat lijfsvisitatie met ontkleding in een controlefase onevenredig zwaar is en beveelt aan deze stop te zetten. Ook meent hij dat onschuldige passagiers beter moeten worden behandeld en ondubbelzinnig excuses horen te krijgen. Verder hekelt hij het feit dat onschuldige reizigers onterecht in de cel moeten blijven. Hij spreekt in dit verband van `onrechtmatige vrijheidsbeneming'.

Van Bommel: "De conclusies van de Ombudsman is ronduit schokkend. Ik wil nog voordat het reces aanstaande donderdagnacht begint een debat met minister Donner over de kwestie. Anders krijgen deze zomer opnieuw meer dan 10.000 reizigers te maken maar met een mensonterende en dus onacceptabele behandeling."