Gemeente Arnhem

Sonsbeek 10 viert jubileum met Grandeur en Parade (27-06-2006) Arnhem vraagt Anna Tilroe voor beeldenexpositie De tiende internationale beeldententoonstelling Sonsbeek die in 2008 in Arnhem zal plaats vinden, staat in het teken van Grandeur en Parade. De Nederlandse kunstcriticus Anna Tilroe tekent voor het concept en de uitvoering. De stad Arnhem trekt er geld voor uit. Anna Tilroe en cultuurwethouder Rita Weeda hebben de plannen gisteren (maandag 26 juni) in Arnhem toegelicht.
Er wordt een stichting in het leven geroepen die zich, met Anna Tilroe als artistiek leider, gaat belasten met de organisatie van deze toonaangevende kunstmanifestatie. Eerder werd Sonsbeek georganiseerd door bekenden uit de kunstwereld als Wim Beeren, Saskia Bos, Valerie Smith en Jan Hoet.

Voor Anna Tilroe is Grandeur de kroon op een utopisch gevoel: het verlangen naar grootsheid met een menselijke maat. Alleen de kunst is in staat deze eigentijdse opvatting van Grandeur genuanceerd te verbeelden en tot een persoonlijke en toch gemeenschappelijke ervaring te maken. Maar de kunst verliest veel van haar kracht als ze geen aandacht en steun vindt in de samenleving waaruit ze voort komt. En precies die steun wil Sonsbeek 10 op een overweldigende manier veroveren door middel van een traditie die iedere cultuur in één of andere vorm wel kent: de parade.
Tilroe kent aan deze Sonsbeek-parade een op de actualiteit gerichte, symbolische betekenis toe: de kunst heeft haar eigen wereld, maar zoekt een positie in het hart van de tegenwoordige samenleving. Daarom verlaten de door belangrijke nationale en internationale kunstenaars gemaakte kunstwerken op gezette tijden hun eigen plek in het park, om in het volle licht van het hedendaagse stedelijke leven getoond te worden. In een statige en tegelijk feestelijke optocht worden zij door de stad meegevoerd, in een theatrale setting en begeleid door muziek.

Om de parade mogelijk te maken zijn de inzet en betrokkenheid van de stad en de Arnhemmers nodig. Daarom zal medewerking worden gevraagd van de kunstacademie en andere kunstinstellingen, maar ook van muziekgezelschappen en amateurverenigingen uit verschillende bevolkingsgroepen.
Aan het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem is een centrale rol toebedacht als huis, archief en broedplaats van de kunst.