Adriaan Beukers 'Meest ondernemende wetenschapper van Nederland'
Prof.ir. Adriaan Beukers van de TU Delft is uitgeroepen tot 'Meest ondernemende wetenschapper van Nederland'. Ed d'Hondt, voorzitter van de VSNU, maakte dit op dinsdag 27 juni bekend, namens de jury van de competitie. De wedstrijd is een initiatief van Science Alliance, een organisatie die de samenwerking en kennisoverdracht tussen universiteiten en externe partijen bevordert.
Adriaan Beukers, hoogleraar aan de Delftse faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, ontvangt naast de titel 'Meest ondernemende wetenschapper van Nederland' een geldbedrag van 10 000 euro. De jury heeft de prijs onder andere aan Beukers toegewezen op basis van de grote verscheidenheid aan wetenschappelijke onderscheidingen die hij eerder heeft gewonnen, de circa 50 octrooien die er op basis van zijn werk zijn aangevraagd, het grote aantal promovendi dat hij naast zijn ondernemerschap nog weet te begeleiden en het feit dat Beukers meer dan tien nieuwe ondernemingen heeft helpen oprichten.
Beukers werd bij Science Alliance als kandidaat voorgedragen door de twee oprichters van Actiflow, een succesvol spin-offbedrijf van de TU Delft. Projectmanager en mede-oprichter Roy Campe: 'Beukers is een voorbeeldfiguur voor de ondernemende onderzoeker.' Beukers was de afstudeerbegeleider van Campe en Eric Terry en hielp de twee daarna actief een eigen bedrijf op te zetten op basis van dat afstudeeronderzoek. Hij begeleidde de aspirant-ondernemers onder meer bij subsidie-aanvragen en wierf ook binnen de TU steun voor het initiatief.
Actiflow is een ingenieursbureau en productontwikkelaar gespecialiseerd in actieve aërodynamica. Als grootste project ontwikkelt Actiflow een veiligheidssysteem voor de automarkt. Het product is gebaseerd op zogenoemde actieve aërodynamica, waarbij de stroming rond een object actief door afzuiging wordt beïnvloed zodat de weerstand afneemt en de wegligging verbetert. De techniek is ook toe te passen bij vliegtuigen en windturbines.
Actiflow is, zoals gezegd, niet het enige nieuwe (Delftse) bedrijf dat met de hulp van Beukers met succes aan de weg timmert. Een ander voorbeeld is TANIQ, dat zeer recent de New Venture Ondernemersplanwedstrijd won. TANIQ borduurt voort op een patent van Beukers. Het betreft een innovatieve vezelwikkeltechnologie die geschikt is voor diverse toepassingen zoals luchtveren voor de automotive industrie.
Science Alliance wil met de prijs het belang van wetenschappelijk ondernemerschap voor de innovatiekracht van Nederland onderstrepen.
Technische Universiteit Delft