Gemeente Enschede

Nieuwe huisvestingsverordening maakt splitsen gebouwen en starten kamerverhuur moeilijker

dinsdag 27-06-2006

De nieuwe Huisvestingsverordening Enschede 2006 stelt strengere regels aan het splitsen van gebouwen in appartementsrechten. Dat is nodig om te voorkomen dat de staat van gebouwen door splitsing verslechtert en kopers met grote gebreken worden geconfronteerd. Ook het omzetten van zelfstandige woonruimtes naar onzelfstandige woonruimtes voor kamerverhuur wordt beperkt. Met deze maatregel wil de gemeente de leefbaarheid in buurten met veel kamerbewoning verhogen.

De laatste huisvestingsverordening dateert van 1998 en is in 2002 verlengd. Daarin is geen maatregel opgenomen om het omzetten van zelfstandige woonruimtes naar ruimtes voor kamerverhuur te reguleren. Door het ontbreken van deze regulering kan de leefbaarheid achteruitgaan in straten en buurten waar veel kamerverhuur plaatsvindt. Daarom wordt de omzettingsvergunning ingevoerd, waardoor pandeigenaren eerst een vergunning moeten aanvragen voordat een pand kan worden gebruikt voor kamerverhuur. In buurten waar de leefbaarheid onder druk staat, wordt een maximum percentage panden met onzelfstandige woonruimtes vastgesteld.

Het splitsen van gebouwen in appartementsrechten is in de verordening van 1998 ook onvoldoende geregeld. Er zijn geen voorwaarden gesteld aan de conditie van de gebouwen die gesplitst worden. In het verleden zijn kopers gedupeerd met slechte appartementen, waardoor zij op hoge kosten werden gejaagd. In de splitsingsvergunning is daarom een extra eis opgenomen die vraagt om een minimum kwaliteitsniveau van de gebouwen die een eigenaar wil splitsen, zodat die ongewenste situaties vermeden worden. Eigenaren moeten voortaan een erkend keuringsrapport en een meerjarenonderhoudsplan kunnen overleggen.


---