Unicef
Angola uitgeschakeld op WK, maar spelers gaan door met strijd 27 juni 2006, Luanda - Het lag niet in de lijn der verwachtingen dat Angola ver zou komen op het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Toch was kwalificatie voor het eindtoernooi al een prestatie van formaat. De spelers van het nationale elftal zijn dan ook ongekend populair in eigen land. En die populariteit gebruiken ze om een wedstrijd op een heel ander terrein wél winnend af te sluiten. De strijd tegen de vele kinderziektes in Angola. Hoe voetbalnetten muskieten tegenhouden.
De Angolese voetballers Pedro Mantorras (links) en Fabrice Akwa maken reclame voor de Nationale Immunisatiedagen. De Angolese voetballers Pedro Mantorras (links) en Fabrice Akwa maken reclame voor de Nationale Immunisatiedagen.
Angola, gelegen in het zuiden van Afrika, kampt nog steeds met een ongekend hoog aantal kinderen dat voor het vijfde levensjaar sterft. Belangrijke oorzaken zijn polio en malaria. Een grootscheepse inentingscampagne moet daar verandering in brengen.
De Van Nistelrooij van Angola 'Schiet polio weg, geef mazelen een rode kaart en gebruik voetbalnetten om je te beschermen tegen malariamuskieten'. Het zijn maar een paar metaforen uit de publiciteitscampagne die onlangs in Angola is gestart. De campagne maakt reclame voor de Nationale Immunisatiedagen die tussen 5 en 26 juli zullen worden gehouden. Prominent aanwezig zijn Pedro Mantorras en Fabrice Akwa, zeg maar de Ruud van Nistelrooij en Edwin van der Sar van Angola.
De moeder van Ismael Gabriel wist dankzij de campagne dat haar zoon malaria had en snel hulp moest krijgen. Foto: Unicef Angola/Stark-Merklein De moeder van Ismael Gabriel wist dankzij de campagne dat haar zoon malaria had en snel hulp moest krijgen. Foto: Unicef Angola/Stark-Merklein
Dat er is gekozen voor deze voetballers als gezichten van de Nationale Immunisatiedagen is niet verwonderlijk. De spelers zijn na het bereiken van het WK mateloos populair in eigen land. "Iedereen ziet hen als voorbeeld", vertelt Jose Paulo de Araujo van Unicef die de immunisatiedagen organiseert. "De spelers hebben de kracht om ouders ervan te overtuigen dat ze hun kinderen moeten laten inenten."
Inenten is hard nodig
En inenten is hard nodig. In Angola sterven nog steeds dagelijks kinderen aan ziektes zoals malaria en polio. Ziektes die in principe makkelijk zijn te voorkomen, als een kind maar wordt ingeënt. Daarnaast zijn de Nationale Immunisatiedagen extra urgent omdat onlangs in buurlanden van Angola het besmettelijke polio weer is uitgebroken.
In de provincie Moxico overleggen medewerkers van de campagne over de logistieke aanpak. Foto: Unicef Angola/Stark-Merklein In de provincie Moxico overleggen medewerkers van de campagne over de logistieke aanpak. Foto: Unicef Angola/Stark-Merklein
Mede dankzij de voetballers is de publiciteit aan de vooravond van de immunisatiecampagne goed geregeld. Nu de campagne zelf nog, en dat is een zeer complexe operatie. Ruim 3,6 miljoen kinderen zullen in de maand juli tegen polio en mazelen worden gevaccineerd. Daarnaast zal extra vitamine A worden verstrekt om de weerstand van de kinderen te verhogen. Ook worden ruim 800.000 muskietennetten gedistribueerd om malariamuggen op afstand te houden.
Tussenstand
Terwijl Unicef druk doende is met de voorbereidingen van deze gigantische operatie, ligt de vier maanden oude Ismael Gabriel in een ziekenhuis in de provincieplaats Luena. Een week geleden kwam zijn moeder met hem naar het ziekenhuis. Ze vermoedde malaria en ondernam, mede dankzij de publiciteit van de voetballers, meteen actie. Met Ismael gaat het intussen goed, maar "ouders van Ismael zijn dé doelgroep die we moeten bereiken", vertelt Jose Paulo de Araujo van Unicef. Dankzij de voetballers is dat gelukt. De tussenstand van Angola-Malaria: 1-0.