Voedingcentrum


Westerse leefstijl leidt tot meer kanker bij allochtonen

27 juni 2006

In de toekomst zullen meer allochtone Nederlanders kanker krijgen dan nu. Dit blijkt uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding. In veel media wordt een ongezonder eetpatroon in Nederland genoemd als oorzaak van de toename van het aantal allochtone kankerpatiënten. In het rapport van KWF Kankerbestrijding staat hier echter vrijwel niets over. Dat neemt niet weg dat er wel een verband kan zijn tussen voeding en kanker, hoewel dat vaak lastig is aan te tonen. Het Voedingscentrum adviseert een gevarieerd eetpatroon met veel groente, fruit en vezel en met matig alcoholgebruik. Dit eetpatroon kan de kans op sommige vormen van kanker verkleinen.

Op dit moment komt kankersterfte bij allochtonen minder voor dan bij autochtonen. KWF Kankerbestrijding verwacht dat het aantal allochtonen dat kanker krijgt in 2030 gestegen is met 6 procent. De onderzoekers geven daarbij twee hoofdoorzaken aan: vergrijzing van de eerstegeneratie-allochtonen en aanpassing van allochtonen aan de westerse leefstijl. Onderdelen van deze westerse leefstijl zijn volgens de onderzoekers (meer) roken en alcohol drinken.

Complex
In het rapport wordt vrijwel geen aandacht besteed aan voeding als mogelijke oorzaak van de toename van het aantal kankerpatiënten. In een eerder rapport van KWF Kankerbestrijding staat wel informatie over de rol van voeding bij het ontstaan van kanker. Ongezonde eetpatronen kunnen het risico op bepaalde vormen van kanker wel vergroten, maar de rol van voeding is vrij klein. Het is ook nog lang niet duidelijk welke stoffen uit de voeding precies een rol spelen bij kanker, laat staan wélke rol. Er zijn veel vormen van kanker en de samenstelling van voedsel is zeer complex.

Voeding en kanker
Toch kan er wel iets gezegd worden over het verband tussen voeding en kanker. In het algemeen stelt het Voedingscentrum dat gezond en gevarieerd eten belangrijk is om het risico op het ontstaan van kanker te verkleinen. Daarbij is duidelijk dat groente, fruit en vezel een positieve rol spelen. Alcohol, aangebrand eten en overgewicht kunnen de kans op het krijgen van kanker juist vergroten.