27 jun 2006
Onderdeel: Wageningen UR
Nummer: 051
Als voedselproducenten en âdistributeurs in een regio zelf de
marketing van hun voedselproducten ter hand nemen, stijgt de verkoop
daarvan en daarmee het inkomen en de werkgelegenheid in de regio. Dat
is een van de lessen uit het boek Nourishing Networks: fourteen
lessons about creating sustainable food supply chains. Het boek vloeit
voort uit een EU-onderzoeksproject, onder leiding van Wageningen
Universiteit naar de rol van nieuwe voedselketens bij duurzame
regionale ontwikkeling.
Belangrijkste uitkomst van dit SUS-CHAIN-onderzoek (âSustaining food
chainsâ) is dat de bijdrage van voedselketens aan duurzame regionale
ontwikkeling ligt in het produceren en vermarkten van
voedselproducten, die zich onderscheiden van producten van elders. Het
gaat hierbij om onderscheid in bijvoorbeeld producteigenschappen zoals
smaak en geur, binding met de regio, positie van primaire producenten
in de keten en inachtneming van maatschappelijke prioriteiten in
voedselproductie.
Eén van de grote knelpunten op dit moment in de ontwikkeling van
regionale voedselketens is de slechte afstemming van beleidsvelden,
waardoor ze soms onderling strijdig zijn. Zo zijn generieke
voorschriften voor hygiëne en voedselveiligheid een belangrijk
obstakel voor ambachtelijke regionale kwaliteitsproductie.
Naast betere marketing liggen andere belangrijke lessen op het terrein
van betere samenwerking tussen niet alleen producenten en
distributeurs, maar ook met regionale overheden, regionale financiers,
Kamers van Koophandel of milieuorganisaties. Regionaal ingebedde
voedselketens kunnen op velerlei manieren bijdragen aan duurzame
regionale ontwikkeling: meer netto toegevoegde waarde in de regio,
meer directe en indirecte werkgelegenheid door synergie met andere
economische activiteiten, toename van werktevredenheid, groter
zelforganiserend vermogen van rurale gemeenschappen, meer vertrouwen
van consumenten in voedsel en afname van het aantal voedselkilometers.
Zo heeft regionalisering van de ziekenhuiscatering in Cornwall,
Engeland, het aantal voedselkilometers met 400.000 verminderd en
daarmee de CO2 uitstoot met 75 procent.
Nederlandse en Vlaamse voorbeelden
In Nourishing Networks staan twee Nederlandse en twee Vlaamse
praktijkgevallen beschreven.
* De Hoeve, Noord-Brabant: een kleinschalige keten voor de productie
en distributie van varkensvlees. In de keten werken een aantal
partijen samen, met voordelen voor allen, inclusief de consument.
* CONO, een coöperatie op het gebied van kaas in Noord-Holland, die
Beemsterkaas produceert en op de markt brengt. Met een
nichemarketingstrategie is een sterk merk gebouwd.
* Biomelk Vlaanderen is een coöperatie die zich richt op de
inzameling en verwerking van biologische melk. Het blijkt dat dit
soort initiatieven kunnen leiden tot positieve economische, sociale en
ecologische effecten en daarmee tot duurzame regionale ontwikkeling
als op grotere schaal wordt gewerkt of geïnvesteerd in
productontwikkeling en marketing.
* Hoeveproducten van de Westhoek (de regio Veurne-Ieper-Diskmuide),
waar voedselproducenten samenwerken om hun producten rechtstreeks aan
de consument te verkopen, onder een gezamenlijke product- en
herkomstbenaming.
In het SUS-CHAIN-project werkten sociologen, economen en
marketingdeskundigen van veertien universiteiten en
onderzoeksinstellingen uit zeven Europese landen (België, Duitsland,
Italië, Letland, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Zwitserland)
samen. Het project, dat drieëneenhalf jaar duurde, stond onder
leiding van prof.dr.ir. Han Wiskerke, hoogleraar Rurale sociologie aan
Wageningen Universiteit. Het nu uitgebrachte praktijkboek is een van
de uitkomsten van het onderzoek. In het boek staan veertien lessen
voor het verduurzamen van voedselketens; elke les wordt geïllustreerd
door een concreet praktijkvoorbeeld. Binnenkort verschijnt de
wetenschappelijke rapportage.
Nourishing networks is een uitgave van de leerstoelgroep rurale
sociologie van Wageningen Universiteit en Reed Business Information.
Het is te bestellen via www.agriboek.nl.
Wageningen Universiteit