| |Nr. |2006-347 | | |Arnhem|27 juni 2006 | | |, | |GELDERSE STEDEN ONTWIKKELEN ZICH POSITIEF
Nieuwe stedenmonitor 2006 verschenen
Over het geheel genomen gaat het redelijk goed met de Gelderse steden. Dit blijkt uit de tweejaarlijkse "stedenmonitor 2006". Uit de monitor blijkt dat de steden weliswaar minder welvarend zijn dan het Gelderse platteland, maar dat verschil is niet meer groter geworden. Volgens gedeputeerde Nico Jan Wijsman bevestigt de stedenmonitor de positieve effecten van het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid (GSO).
Elke stad eigen profiel
De monitor laat vooral zien dat elke stad anders is. Dat eigen "profiel" van elke stad wordt ook duidelijk belicht. Zo blijkt dat de steden Apeldoorn en Doetinchem sterk zijn in werkgelegenheid en milieukwaliteit. De werkgelegenheid is goed in Arnhem, Nijmegen en Tiel. Ede springt er uit qua woningwaarde, inkomens en een lage werkloosheid. Het opleidingsniveau en de werkloosheidscijfers zijn gunstig voor Harderwijk. Zutphen scoort goed op de veiligheidscijfers en het opleidingsniveau.
Een korte greep uit de vele conclusies
De werkloosheid in de steden is groter dan in de rest van Gelderland. De aanwezigheid van werkgelegenheid in de stad blijkt echter geen garantie voor weinig werklozen. Zo worden in Arnhem en in Tiel beschikbare banen eerder door forensen van elders bezet dan dat zij ten goede komen aan de eigen werklozen. In alle steden daalde de laatste jaren de verhuismobiliteit. Dit houdt verband met het geringe aantal nieuwe woningen. De nieuwbouw komt pas de laatste tijd weer op gang. Met de leefbaarheid en de veiligheid gaat het de goede kant op in de Gelderse steden. In Arnhem en Nijmegen was de situatie het slechtst, maar tegelijk is de situatie daar ook het sterkst verbeterd. De Gelderse stedelingen blijken echter geen verbeteringen te bespeuren als het gaat om vervuiling. Sommige steden 'doen' het beter dan andere. Zo valt Nijmegen gunstig op met een sterke daling van het aantal misdrijven. Voor het eerst zijn ook bereikbaarheidscijfers opgenomen. Hierin blijken grote verschillen te zitten tussen de steden. De binnensteden van Ede, Arnhem en Tiel zijn, vergeleken met bijv. Harderwijk en Zutphen, voor heel veel mensen goed bereikbaar.
Stedenmonitor
De stedenmonitor biedt stof tot nadenken voor de lokale overheden. Hoe zorg je dat werklozen wel gaan profiteren van werkgelegenheid? Wat betekent het opleidingsniveau voor je stad? Wordt er voldoende over de eigen stadsgrenzen heen gekeken? Is er wat te leren van het beleid van de ander? Wat is er nodig om de leefbaarheid en veiligheid op niveau te houden?
Iedere twee jaar
Elke twee jaar verschijnt de GSO-stedenmonitor. Een leesbaar boekwerkje waarin te zien is hoe de verschillende Gelderse steden zich in de loop der tijd ontwikkelen en waarin ze verschillen van elkaar en de rest van Gelderland. Dit is de 3e keer dat hij verschijnt. De stedenmonitor wordt gemaakt door RIGO Research en Advies, in opdracht van de provincie Gelderland en de gemeenten Apeldoorn, Arnhem, Doetinchem, Ede, Harderwijk, Nijmegen, Tiel en Zutphen. Deze steden, waarin 35% van de Gelderlanders woont, vallen onder het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid van de provincie. De nieuwe monitor kijkt terug over de hele periode van het Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid (GSO) vanaf 2001. Voor de periode 2005-2007 heeft de Provincie Gelderland 65 miljoen euro beschikbaar gesteld boven op de 91 miljoen in de daaraan voorafgaande periode.
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u tijdens kantooruren terecht bij afdeling Communicatie, Herman Sibon, tel. (026) 359 88 53, j.sibon@prv.gelderland.nl of Vera Spronk, tel. (026) 359 85 93, v.spronk@prv.gelderland.nl. Na kantooruren kunt u bellen met onze piketmedewerker, tel. (06) 50 27 30 53.
Het rapport is te vinden op www.gelderland.nl (doorklikken op Ontwikkelen, GSO, documenten, 2006). De monitor is tevens verkrijgbaar bij de afzonderlijke GSO-steden en bij de provincie Gelderland, GSO, tel. (026) 359 85 91, e-mail t.hooyman@prv.gelderland.nl
---- --