Gemeente Bussum

Naarden en Bussum kijken samen naar toekomst

De gemeenten Bussum en Naarden zullen de voors en tegens van een eventuele fusie en de optimale vorm van een gemeentelijke herindeling onderzoeken.

Bij zowel de gemeente Naarden als Bussum staat de bestuurlijke organisatie in de toekomst hoog op de agenda. In beide gemeenten zijn hieromtrent, tijdens de coalitiebesprekingen in maart en april dit jaar, harde afspraken gemaakt.

Bestuurskracht

Om als gemeente de inwoners zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn, moet een gemeente sterk zijn en een breed takenpakket aankunnen. Met andere woorden; een gemeente moet voldoende bestuurskrachtig zijn. De omvang van een gemeente is hierop van invloed. Een grotere gemeente kan beschikken over een beter toegerust en minder kwetsbaar ambtelijk apparaat. Hierdoor kan de kwaliteit van het bestuur en de dienstverlening worden verhoogd. Dit is de reden dat de rijksoverheid aanstuurt op gemeentelijke herindelingen, waarbij overigens zeer secuur te werk wordt gegaan.

Akkoorden

De gemeente Naarden heeft in het coalitieakkoord bepaald dat op basis van de discussies, de enquête onder inwoners, de groepsgesprekken en de Parade van Naarden mag worden geconstateerd dat het een goede optie lijkt om te streven naar een fusie met ten minste Bussum.

De gemeente Bussum op haar beurt, heeft in haar akkoord staan dat zij streeft naar een andere bestuurlijke organisatie in de regio en zet daarbij in op een gemeente die bestaat uit Naarden en Bussum en de Hilversumse Meent.

Gemeenschappelijk

Wat opvalt in de akkoorden is het gemeenschappelijke element. Als er een gemeentelijke herindeling komt, vinden de gemeente Bussum en Naarden het heel waarschijnlijk dat zij in ieder geval met elkaar zullen fuseren. Hierbij wordt niet uitgesloten dat bij een fusie ook andere gemeenten kunnen worden betrokken.

Onderzoek

De colleges van beide gemeenten zijn hiermee zo snel mogelijk aan de slag gegaan. Ze zijn van mening dat de beide gemeenteraden in december 2006 een uitspraak moeten kunnen doen over de omvang van eventuele fusie. Om de raden hierin te ondersteunen, is besloten onderzoek te laten doen naar een aantal belangrijke aspecten van een fusie. Het onderzoek zal worden gedaan door een extern en onafhankelijk onderzoekbureau. Uiteraard zullen de inwoners van Naarden en Bussum tijdens het onderzoek, waar mogelijk, worden geconsulteerd en geïnformeerd.

Vragen

Het onderzoek zal antwoord moeten geven op een aantal vragen. Allereerst: Wat is een logisch leefgebied, zowel in geografische, sociaal geografische, als economische zin? Dan: Wat zijn de voor- en nadelen van zelfstandig blijven of samengaan? Hoe kunnen de fusiegemeenten het beste hun eigen identiteit behouden? Waar moet op gelet worden op financieel, organisatorisch en communicatief gebied? En tot slot: Zijn er nog bijzondere voorwaarden waaraan moet worden voldaan?

Ingrijpend proces

Een eventuele fusie, in welke vorm dan ook, is een ingrijpend proces voor alle betrokkenen. Vandaar dat de colleges van Naarden en Bussum vaart zetten achter de eerste besluitvorming omtrent de herindeling. Als de gemeenteraden besluiten tot samenvoeging, is er erg veel werk aan de winkel, voordat gesproken kan worden van een nieuwe gemeentelijke organisatie.