Milieu centraal

Onderzoek Nuon en Milieu Centraal wijst uit
Energiemeter bespaart 50 euro per jaar

Amsterdam/ Utrecht, 27 juni 2006 Deelnemers van de actie Meten is Weten besparen gemiddeld 50 euro per jaar op hun elektriciteits-gebruik. Dat is 7 procent van de jaarlijkse elektriciteitskosten. Twee van de drie deelnemers nemen energiebesparende maatregelen na het meten van het verbruik van elektrische apparaten met de gratis energiemeter. Sinds maart 2005 hebben ruim 19.000 mensen deelgenomen aan de actie, een initiatief van Milieu Centraal in samenwerking met Nuon en de Provincie Noord-Brabant.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 2.700 deelnemers van Meten is Weten. Gemiddeld besparen zij per huishouden 250 kWh per jaar op een gemiddeld elektriciteitsverbruik van 3350 KWh per huishouden per jaar. De deelnemers meten het energieverbruik van gemiddeld zes apparaten. 90% van de ondervraagden geeft aan dat zij door de energiemeter meer inzicht krijgen in het energieverbruik. 66 % neemt naar aanleiding van de actie energiebesparende maatregelen, en 12% zegt dat nog van plan te zijn. Mensen zijn meer bereid tot energiebesparing als ze concrete informatie krijgen over het verbruik van apparaten. Zien is geloven, aldus Puk van Meegeren van Milieu Centraal.

Maatregelen
De meest voorkomende elektriciteitsbesparende maatregelen die deelnemers nemen zijn: het (s nachts) niet meer stand-by laten staan van de pc, of de tv. Ook vervangt ongeveer 30% van de deelnemers gloeilampen door spaarlampen, zet de stereo-installatie niet langer op stand-by en droogt vaker de was aan de lijn in plaats van in de wasdroger. Minder vaak voorkomende opties zijn het warm houden van koffie in een thermoskan in plaats van op een warmhoudplaatje en het niet meer gebruiken of vervangen van een oude koelkast. Deze maatregelen besparen wel veel energie. Verder wordt incidenteel het waterbed of het aquarium weggedaan.

Totale besparing
Als de besparing wordt doorberekend naar de 19.000 deelnemers van de actie komt dat op 4.750.000 kWh per jaar. De uitstoot van CO2, een belangrijk broeikasgas, neemt daardoor met zo n 2.500.000 kilo af.
Stel dat alle huishoudens in Nederland aan de slag gaan met een energiemeter, dan zou de uitstoot van CO2 kunnen afnemen met bijna 1 megaton. De beoogde afname van de CO2-uitstoot in Nederland in het kader van het Kyoto-verdrag over klimaatverandering is ongeveer 13 megaton.

Meten is Weten
Een energiemeter wordt geplaatst tussen het stopcontact en de stekker van een apparaat en maakt op deze manier het verbruik van dit apparaat zichtbaar. Een deelnemer mag de energiemeter drie weken lang gratis lenen, vervolgens moet de meter worden doorgegeven. Geïnteresseerden voor de actie kunnen zich aanmelden via www.consument-en-energie.nl, een website van Milieu Centraal. Ook kan de energiemeter worden opgehaald in de Nuon Energiewinkels in Alkmaar en Baarn. Tips om energie te besparen zijn te vinden op www.consument-en-energie.nl en www.nuonenergiebesparen.nl.

Achtergrondinformatie

Over Milieu Centraal
Milieu Centraal is een landelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over energie en milieu in het dagelijks leven, van afval tot zonneboiler. De informatie is getoetst door een forum van onafhankelijke deskundigen. Dagelijks maken zo n 3500 mensen gebruik van de websites www.milieucentraal.nl en www.consument-en-energie.nl.

Over Nuon
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten klanten bedient in Nederland, België en Duitsland.De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij. De netto-omzet in 2005 bedraagt EUR 5,0 miljard. Het aantal medewerkers per eind 2005 bedraagt 9.665 FTEs. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland, Noord-Holland en Fryslân en de gemeente Amsterdam.

Noot voor redactie (