Mijten danken succes aan manipulatie van planten
Promotie Biologie
dinsdag 27 juni 14.00 uur
Planten hebben verschillende verdedigingsmechanismen tegen planteneters. Merijn Kant ondervond dat plantetende spintmijten (Tetranychus urticae) echter niet altijd opgemerkt worden door de plant waarvan ze eten. Spintmijten zijn kleine plantetende geleedpotigen die berucht zijn in land- en tuinbouw vanwege de schade die ze kunnen aanrichten. Planten zijn in principe niet weerloos tegen spintmijten. Ze reageren vrijwel onmiddellijk op vraat door spintmijten door stoffen te produceren die het succes van de mijt belemmeren. Deze stoffen zijn niet alleen gifstoffen, maar ook geurstoffen die de plant indirect helpen omdat ze natuurlijke vijanden van spintmijten, roofmijten, aantrekken. Deze twee processen worden dan ook 'directe' en 'indirecte' verdediging genoemd. Spintmijten worden echter niet altijd belemmerd door deze verdediging. Merijn Kant laat zien dat het plantenhormoon jasmonzuur een centrale rol speelt in de totstandkoming van zowel directe als indirecte verdediging. Daarnaast blijkt uit zijn onderzoek dat individuele spintmijten juist deze jasmonzuur-gestuurde vorming van gifstoffen kunnen manipuleren. Er blijken ten minste twee typen 'ongevoelige' mijten zijn. De eerste is een type dat simpelweg resistent is tegen plantengifstoffen. Daarnaast bleek er ook een type te zijn dat wel degelijk gevoelig is voor die gifstoffen, maar dat de plant dusdanig kan manipuleren dat deze geen gifstoffen en geurstoffen produceert. Volgens Kant zou deze gevarieerdheid kunnen verklaren waarom de spintmijt zo'n hardnekkige plaag is.
M. Kant: The consequences of herbivore variability for direct and indirect defenses of plants. Promotoren zijn prof. dr. M.A. Haring en prof. dr. M.W. Sabelis.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam