Gemeente Utrecht
2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
68 Vragen van mevrouw N.R. Schipper en de heer P.H. van Corler
(vragen binnengekomen op 23 juni 2006)
Om te komen tot een goed verkeersbeleid en de aanpak van de luchtvervuiling is het noodzakelijk om inzicht te hebben in de intensiteit van het verkeer en de stroming ervan. Een adagium van de vorige wethouder van verkeer was niet voor niets "meten is weten". Maar het moet echter niet alleen blijven bij meten. De metingen van de verkeersintensiteiten moeten ook gebruikt kunnen worden.
Zeker als het college werk wil maken van het terugdringen van het vracht/autoverkeer, is het noodzakelijk om te beschikken over actuele gegevens. De vorige week verschenen Beleidsmonitor Verkeer 2005, bevat een presentatie van verkeersintensiteiten aan de buiten- en binnenring van Utrecht. Het geeft een goed beeld van de hoofdroutes. Om de luchtkwaliteit te kunnen berekenen, voor de jaarlijkse rapportage luchtkwaliteit, zijn echter ook verkeersintensiteiten per weg(vak) nodig. Bewoners die actief willen meedenken over de leefbaarheid in hun buurt hebben behoefte aan deze informatie.
Zo wil de bewonersgroep Leefbaar Votulast graag gebruik maken van de verkeersintensiteiten vracht/autoverkeer. De meest recente gegevens over de verkeersdruk in deze buurt, die via de gemeente beschikbaar zijn, dateren uit 2002. De bewonersgroep heeft echter zelf meer recente cijfers achterhaald die verzameld zijn door het Openbaar Ministerie.
Ook uit diverse berichten van de heer van Oosten, waarin hij vraagt het verstrekken van de verkeersintensiteiten, blijkt dat het voor bewoners van de stad een lastig om deze te vinden of te verkrijgen.
Dit leidt tot de volgende vragen:
1. Is het college op de hoogte van het feit dat het Openbaar Ministerie beschikt over recente gegevens over de intensiteit van het verkeer op diverse locaties in de stad? Zo ja, maakt de gemeente gebruik van deze gegevens? Zo nee, waarom niet?
2. De gemeente moet voor de rapportage luchtkwaliteit beschikken over de gegevens over de verkeersintensiteiten op straat- en buurt niveau. Deelt het College de mening van GroenLinks dat ook bewoners van deze gegevens gebruik moeten kunnen maken?
3. Kan het College, bij voorkeur via internet, de recente gegevens over de verkeersintensiteiten in diverse straten van Utrecht beschikbaar stellen, zodat deze beschikbaar zijn voor bewoners(organisaties) en de gemeenteraad?
---- --