Ingezonden persbericht


Society for International Development - afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

JONATHAN FOX OVER ROL RELIGIE IN TOEKOMSTIGE CONFLICTEN

9e lezing in serie over religie en ontwikkeling

Den Haag, 19 juni 2006

Religieuze conflicten zullen een belangrijk deel blijven uitmaken van het geweld in de wereld, in ieder geval op de korte en middellange termijn. En daarbij zal het vooral gaan om binnenlandse conflicten. Dat stelt de Amerikaanse onderzoeker Jonathan Fox in een lezing aanstaande maandag voor de Nederlandse afdeling van de Society for International Development (SID). De lezing "The Future of Religion and Domestic Conflict" is de 9e in de SID-serie "Religie, Ontwikkeling en Internationale Betrekkingen". Aanvang: maandag 26 juni 2006; tijd. 18.00u; Locatie: VU Auditorium, De Boelelaan 1105, Amsterdam.

In zijn lezing gaat Fox eerst in op de aard van binnenlandse conflicten sinds de Tweede Wereldoorlog en op de rol van godsdienst daarin. Hij doet dat aan de hand kwantitatief onderzoek. Op basis daarvan zijn trends te onderscheiden. Fox zal in het tweede deel van zijn lezing dan ook vooruit kijken en zijn analyse geven van wat we kunnen verwachten in de relatie godsdienst-geweld.

Thema's die Fox aan de orde zal stellen zijn: het steeds "gewoner" worden van godsdienstige conflicten, terwijl religie maar zelden de enige oorzaak voor conflicten is; de discriminatie jegens religieuze minderheden die groter is vergeleken met andere minderheden; de groeiende associatie van de Islam met geweld, terwijl dat geweld vooral Moslims treft; het niet bestaan van een botsing van beschavingen; de invloed van godsdienst op internationale interventies én op vrede; en macro-patronen in terrorisme.

Jonathan Fox

De Amerikaanse politicoloog Jonathan Fox is senior research fellow aan het Begin-Sadat Center for Strategic Studies van de Bar-Ilan Universiteit in Israel. Hij is een vooraanstaand expert op het terrein van de relatie godsdienst en conflict. Hij doet naar die relatie zowel kwalitatief als kwantitatief onderzoek naar die relatie. Daarbij raakt hij aan onderwerpen als het effect van religie in binnenlands geweld, terrorisme, internationale interventies en internationale betrekkingen.

Momenteel werkt Fox aan het "Religion and State project" waarin de scheiding tussen godsdienst en staat in 175 landen wordt onderzocht. Daarbij wordt gekeken naar zaken als economische ontwikkeling, individuele religiositeit en democractie. Ander onderzoek van Fox richt zich op kwantitatieve analyse van de theorie van Samuel Huntington over de "Clash of Civilizations", nationalisme en etnisch geweld.

SID-Nederland - godsdienst - ontwikkeling - internationale betrekkingen

SID-Nederland stelt in haar lezingenserie 2005-2006 het verband tussen religie, ontwikkeling en internationale betrekkingen centraal. Daarbij gaat het vooral over de rol van religie in het internationale politieke en publieke domein. De nadruk ligt op sociaal-economische processen; de bevordering van democratie; de verzoening na grootschalig geweld; en de versterking van internationale samenwerking. In de serie spreken internationale deskundigen met verschillende academische en religieuze achtergronden, waaronder Peter Berger, Scott Thomas, Karen Armstrong, Hans Opschoor, Olivier Roy, Abdullahi An-Na'im en Riffat Hasan.

Religie staat weer hoog op de internationale agenda. Na 11 september 2001, de oorlogen in Irak en Afghanistan en tal van fundamentalistische terreuraanslagen, heeft het debat over de rol en betekenis van godsdienst in internationale betrekkingen een enorme impuls gekregen. Religie wordt daarbij vaak geassocieerd met vraagstukken van internationale veiligheid. Tegelijk groeit het besef dat religie en cultuur belangrijke aspecten zijn van vrijheid, mondiale rechtvaardigheid en menselijke ontwikkeling. ------------------------