Gemeente Den Haag

Landelijke regels ontbreken

Het Haagse Bouw- en Woningtoezicht heeft veiligheidsnormen vastgesteld voor de bouw van gebouwen tot 140 meter hoog. Afhankelijk van de bouwhoogte moet er een veilige bouwafstand worden bewaard voor het publiek op de begane grond. Met behulp van een tabel is deze veilige afstand eenvoudig te bepalen. Ook voor de veiligheid rond hijskranen zijn normen vastgesteld. Omdat er voor het bouwen van hoge gebouwen geen landelijke regelgeving is voor de veiligheid van publiek, heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten deze normen als bijlage toe te voegen aan de Haagse Bouwverordening.

Den Haag wordt steeds rijker aan opvallende gebouwen qua architectuur. Gebouwen die technisch steeds complexer en hoger worden. Een voorbeeld hiervan is de bouw van Het Strijkijzer aan het Rijswijkseplein, dat 140 meter de hoogte in gaat en waar de bouwer op een zeer klein bouwterrein pal naast drie tramlijnen moet manoeuvreren. Deze ontwikkelingen en het ontbreken van regelgeving maakte het noodzakelijk veiligheidsnormen vast te stellen. Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen); Voordeel is dat je niet voor elk bouwproject het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. De normen kun je bij elk bouwproject toepassen. Daarnaast snijdt het mes aan twee kanten; de normen zijn handig voor zowel de ontwikkelaar als voor ons als handhaver. Iedereen weet waar hij aan toe is. De behoefte aan duidelijke normen blijkt ook uit de belangstelling van andere steden en de positieve reacties van ontwikkelaars. Daar mogen we als Den Haag best trots op zijn.

Praktische richtlijnen
De voorschriften voor veiligheid en hinder op en rond een bouw- of sloopterrein staan in de Haagse Bouwverordening van oktober 2005. In aanvulling op deze verordening en de Woningwet heeft Den Haag het 'Beleid inzake bouwveiligheid in Den Haag' opgesteld. Met praktische richtlijnen voor de bouwveiligheid en tips met welke bouwmethode een bouwwerk op een veilige en verantwoorde manier is te realiseren. Bij de bouw van bijzondere projecten met een grote impact op hun omgeving is altijd een door de gemeente goedgekeurd bouwveiligheidsplan vereist. Zo'n bouwveiligheidsplan moet de bouwer indienen voordat hij de bouwvergunning kan aanvragen. De gemeente kan zo voorafgaand beoordelen of zo'n bijzonder bouwwerk op een veilige en verantwoorde manier uitgevoerd kan worden. In het bouwveiligheidsplan staan zaken als: Bouwplaats inrichting, gebruik openbare ruimte, benodigde veiligheidsruimte, bouwwijze van het gebouw. Het stuk 'Beleid inzake bouwveiligheid in Den Haag' is bij het maken van het bouwveiligheidsplan een handig hulpmiddel.