Ingezonden persbericht


26 jaar Wild eten in de Achterhoek

CULINAIRE VERWENNERIJ IN HERFST EN WINTER

ACHTERHOEK - Elk najaar reizen vele duizenden landgenoten en Belgen naar onze streek af. Want dan staan de wildgerechten namelijk centraal en zijn er bijzondere arrangementen, geknipt voor een meerdaags bezoek. Dat seizoen loopt ieder jaar van half oktober tot en met eind december en dertig (hotel)restaurants serveren dan die heerlijke wildgerechten. Begeleid door een uniform aanbevolen wildwijn: de Healdsburg Merlot 2004 uit Californië. Het is nu al voor het zesentwintigste(!) jaar, dat de restaurants en het Achterhoeks Bureau voor Toerisme gezamenlijk publiciteit zoeken voor de promotie van deze seizoensspecialiteit. 'Wild eten in de Achterhoek' is bij menig culinair liefhebber een begrip geworden. Het Achterhoeks Bureau voor Toerisme brengt in september een brochure op de markt met alle informatie over de restaurants.

Wat kunt u aan wildgerechten verwachten?
Bij de restaurants staat culinair genieten voorop. Wat dacht u van een terrine van roodpootpatrijs, pistachenoten en cantharellen, eendenfilet met vijgensaus op hete bliksem of reefilet met groene linzen en een sabayon van bruin bier. Of eendenborst met zwarte bessensaus en rode kooltaart, een rouleau van wildzwijnsham met gekonfijte sjalot of wildzwijnshaas, stamppot van snijbonen en bloedworst? Uiteraard wordt ook de gewone hazenpeper en een fazant met zuurkool geserveerd. Ieder restaurant heeft zijn eigen specialiteiten; slechts één punt is uniform: de door alle restaurants gezamenlijk gekozen wildwijn.

Wildwijn
Dit jaar kozen de Achterhoekse wildrestaurants tijdens een blinde proeverij voor de Healdsburg Merlot 2004 uit Californië, geleverd door Wijnimport Bart. Healdsburg Vineyards selecteert voor deze wijn alleen de kwalitatief beste druiven, en laat de wijn enkele maanden rijpen op eikenhouten vaten uit Hongarije, Amerika en Frankrijk. Het eikenhout komt verfijnd terug in de geur van de wijn, net als het zachte rode fruit dat zo kenmerkend is voor de merlotdruif. De smaak is soepel, zacht en iets gekruid met tonen van kruidnagel en rijp fruit als kersen en bramen. De lichtkruidige smaak, het zachte eiken en het zwoele fruit maken de Healdsburg Merlot de perfecte begeleider van een mooi wildgerecht. De wijn staat dit najaar bij alle Achterhoekse wildrestaurants voor hetzelfde bedrag (¤ 24,50) op de kaart.

Receptenboek
'WILD! De beste recepten van restaurants uit de Achterhoek' is de titel van het receptenboek, dat vorig jaar in samenwerking met Uitgeverij Terra Lannoo op de markt is gebracht. Een kleurrijk boek van 144 pagina's met veel recepten die eenvoudig thuis klaar te maken zijn, maar ook met achtergrondinformatie over een veelheid aan onderwerpen die alle met wild te maken hebben. Waar komt het wild vandaan, welke soorten wild zijn er, hoe staat het met het wildbeheer en waarom wordt er op wild gejaagd. Ook geeft het boek informatie over bereidingsmethoden, de keus voor een bijpassende wijn en is er veel aandacht voor de fotografie. De recepten zijn geleverd door de restaurants die meedoen aan 'Wild eten in de Achterhoek'. Het boek is ook dit jaar te koop bij alle deelnemende restaurants, de VVV's in de Achterhoek en bij de boekhandel in heel ons land. De verkoopprijs bedraagt ¤ 19,95.

Arrangementen
Veel hotels hebben al dan niet in samenwerking met restaurants een- of meerdaagse arrangementen uitgebracht. De arrangementen variëren van een zesgangendiner met overnachting, ontbijtbuffet en herfstwandeltocht of een koetsentocht met verrassingen onderweg. Maar ook een dagarrangement met huifkartocht, boswandeling en wildgourmet. En wat te denken van een culinair verwenarrangement? Uiteraard zijn er ook bijzondere wijnarrangementen, zodat iedere wildsoort optimaal tot zijn recht komt.

Gratis brochure
Alle informatie over Wild eten in de Achterhoek is vermeld in de gratis wildbrochure. Deze is vanaf begin september verkrijgbaar bij de grotere VVV's in ons land en bij het Achterhoeks Bureau voor Toerisme, Postbus 4106, 7200 BC ZUTPHEN, tel. (0900) 26 92 888, www.vvvachterhoek.nl en