FNV Bouw
De Geus: meer in winter binnen schilderen
Minister Aart-Jan de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is mét de vakbeweging en werkgevers in de schildersbranche van mening dat binnenschilderwerk meer in de winter moet plaatsvinden om zo een betere spreiding van het werk over het jaar te krijgen.
"Binnenwerk hoort natuurlijk in de winter te worden gedaan," aldus de minister bij een werkbezoek aan Schildersbedrijf Wits Noord in Drachten op maandag.
Volgens de bewindsman is de Rijksgebouwendienst, een belangrijke opdrachtgever wat betreft schilderwerk, al flink onderweg om het werk qua tijd beter te spreiden. "De Rijks-gebouwendienst is een beetje een trendsetter om te laten zien hoe het anders kan. Maar ik zou het zeker ook willen zoeken bij gemeenten, woningcorporaties en het onderwijs. Daar valt nog heel wat te winnen," aldus De Geus.
Een betere spreiding van werkzaamheden over het jaar is één van de punten waarmee de vakbonden en werkgevers in hun project "4 seizoenenonderhoud" het fenomeen van de 'winterwerkloosheid' willen bestrijden: het elk jaar terugkerend verschijnsel dat in de winter meer dan 2000 schilders in de WW belanden. Om dat tegen te gaan sluiten bedrijven 'jaarmodellen' af. Dat zijn op maat gesneden contracten waarbij bijvoorbeeld in de zomer langer wordt doorgewerkt en zo wordt gespaard voor meer vrije tijd in de winter. Ook kan er via het omzetten van loon in meer vrije tijd worden bereikt dat er meer vaste contracten komen.
Bij firma Wits, de gastheer van de bijeenkomst van maandag, blijkt zo'n jaarmodel een succes: hadden er vroeger slechts 18 van de ongeveer 50 werknemers het hele jaar een vast contract, door het jaarmodel is dat verhoogd tot 33 en het is de bedoeling dat in de toekomst álle mensen bij Wits een vast dienstverband krijgen.Ook bij andere bedrijven blijkt het aan te slaan en ook de werknemers zijn er over te spreken. "Als het vroeger winter werd stond iedereen elkaar aan te kijken met het gevoel van 'wat nou en wie nou'. Mooi dat dàt eindelijk over is," vindt een van hen.Wel wijzen de bonden er op dat jaarcontracten onbedoelde bijwerkingen kunnen hebben.
Indien schilders loon hebben ingeleverd voor vrije tijd en hun werkgever gaat failliet, of ze worden op een andere manier afhankelijk van een uitkering, dan wordt hun betaling gebaseerd op het lagere loon en valt de uitkering dus lager uit. Op een oproep van FNV Bouw-regiobestuurder Bernard van Iren om "een heel klein stukje" van de 'ww-pot' te gebruiken om dat soort ongewenste effecten te ondervangen bleef het echter van de kant van de minister ijzingwekkend stil.
Een ander punt is dat door Europese regelgeving het gebruik van "doorwerkverven" (één van de technische middelen waardoor langer buiten doorwerken in de winter mogelijk is geworden), na 2010 wordt ingeperkt waarmee een instrument uit handen zou worden geslagen. De Geus vindt dat de schildersbranche dat moet opnemen met de verffabrikanten omdat er hier niet alleen milieufactoren een rol spelen maar ook het sociale aspect van het tegengaan van de winterwerkloosheid. "Het zou zonde zijn als je door materiaalpech die col niet overkomt," aldus de minister in wielerjargon.