Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Koenders en Timmer over aanvraag VN-status door COC Nederland. Deze vragen werden ingezonden op 8 juni 2006 met kenmerk 2050614700.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot
Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op de vragen van de leden Koenders en Timmer (PvdA) over aanvraag VN-status door COC Nederland.

Vraag 1
Heeft u kennis genomen van het Persbericht >?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Welke mogelijkheden zijn er voor niet-gouvernementele organisaties (NGO's) om een adviserende status bij de Verenigde Naties te verkrijgen? Wat houdt een dergelijke status precies in?

Antwoord
NGO's kunnen een aanvraag voor consultatieve status indienen bij de VN, die deze aanvraag in behandeling geeft aan het NGO-comité van ECOSOC. Dit comité doet vervolgens aanbevelingen aan ECOSOC die uiteindelijk beslist over toekenning van deze consultatieve status.

Om deze consultatieve status voor ECOSOC te verkrijgen dienen NGO's te voldoen aan de criteria zoals omschreven in resolutie 1996/31. Een van deze criteria is dat organisaties moeten aantonen dat zij actief zijn in de ondersteuning van het werk van de VN. De VN-verdragen bevatten geen expliciet verbod op discriminatie op basis van seksuele gerichtheid. Hierdoor is het voor organisaties die zich met dit onderwerp bezig houden lastig aan te tonen is dat zij voldoen aan dit criterium.

Mocht het COC adviserende status krijgen dan mogen zij aanwezig zijn bij ECOSOC-bijeenkomsten, en ECOSOC gerelateerde bijeenkomsten, waar zij de mogelijkheid hebben om mondelinge en schriftelijke verklaringen af te leggen. Tevens zullen zij uitgenodigd worden voor onder andere internationale VN-conferenties en Speciale Sessies van de Algemene Vergadering van de VN. Dit laatste is afhankelijk van de specifieke procedurele regels die van toepassing zijn op deze bijeenkomsten.

Vraag 3
Kunt u bevestigen dat er onder de 3.000 NGO's die een adviserende status hebben, geen enkele homo-organisatie zit?

Antwoord
Volgens informatie van het ECOSOC-secretariaat zijn er op dit moment twee organisaties met een adviserende status bij ECOSOC die exclusief rechten van seksuele minderheden behartigen. Er zijn tevens diverse NGO's met een breder mandaat die zich richten op meerdere discriminatiegronden.

Vraag 4
Wilt u, mede vanuit het geformuleerde regeringsbeleid inzake homo-emancipatie, de aanvraag van het COC ondersteunen? Zo ja, welke mogelijkheden ziet u daartoe?

Antwoord
Ja, ik ondersteun deze aanvraag van harte. Het is van groot belang dat homo-emancipatie binnen de VN hoog op de agenda staat. Op dit moment wordt in EU-verband gewerkt aan het opzetten van een actieve lobby om soortgelijke aanvragen van homo-organisaties goedgekeurd te krijgen.

Het feit dat er tot op heden zo weinig homo-organisaties uiteindelijk een consultatieve status hebben toegewezen gekregen, illustreert echter hoe de krachtverhoudingen in de VN liggen met betrekking tot dit onderwerp. Besluitvorming in ECOSOC geschiedt met een meerderheid van stemmen en Nederland is op dit moment geen lid van het NGO-comité.


---- --