Gemeente Krimpen aan den IJssel


Onderzoek Risicocommunicatie in de regio Rotterdam-Rijnmond

We leven in een samenleving die niet zonder risicos is. Veel van deze risicos zijn we samen bereid te nemen, al kunnen de gevolgen ervan soms groot zijn. Denk maar aan de rampen in Enschede en Volendam. Het gemeentebestuur van Krimpen aan den IJssel wil u daarom graag goed informeren over en voorbereiden op de risicos binnen de gemeente. Zij is dit ook wettelijk verplicht. Hoe de communicatie het beste vorm kan worden gegeven, moet blijken uit het regionaal opgezette onderzoek Risicocommunicatie, dat onlangs van start is gegaan.

Goed voorbereid zijn op rampen begint ermee dat u goed geïnformeerd bent over welke risico's er zijn, waar zich bijvoorbeeld bedrijven bevinden met een groot veiligheidsrisico, over welke routes regelmatig gevaarlijke stoffen worden vervoerd en op welke plaatsen ontploffingsgevaar kan dreigen. Voordat het informeren over veiligheidsrisicos in Krimpen aan den IJssel van start kan gaan, moet er onderzocht worden aan welke informatie de bewoners behoefte hebben.

Onderzoek in alle regiogemeenten
Het onderzoek wordt overigens niet alleen in Krimpen aan den IJssel gehouden. Alle gemeenten in de regio Rotterdam-Rijnmond nemen eraan deel. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) en DCMR-Milieudienst Rijnmond (DCMR) hebben hiertoe het initiatief genomen. De VRR is een nieuwe vorm van samenwerking tussen de 22 regiogemeenten, brandweer, politie en geneeskundige diensten om de hulpverlening voor rampen- en crisisbeheersing regionaal te verbeteren.

Schriftelijke enquête
Het onafhankelijke onderzoeks- en adviesbureau B&A in Den Haag voert het onderzoek uit. B&A heeft hiervoor een schriftelijke enquête gestuurd aan 4000 burgers in de regio, waaronder ook een aantal in Krimpen aan den IJssel. De enquête gaat in op aanwezige risicos in de directe omgeving, de informatie die men ontvangt over deze risicos en de ervaringen daarmee. Er worden vragen gesteld als Hoe wilt u geïnformeerd worden over risicos?, Waar wilt u uw informatie vandaan halen en over welke risicos wilt u geïnformeerd worden? Specifiek wordt er aandacht geschonken aan risicos die samenhangen met een veilige omgeving.

Meer informatie

Heeft u vragen over dit onderzoek, dan kunt u terecht bij Bureau Facilitaire Zaken en Crisisbeheersing van de gemeente, tel. 0180-540616. Eind september worden de eerste resultaten van het onderzoek verwacht. Deze worden via De Klinker aan u teruggekoppeld.

Krimpen aan den IJssel