Provincie Limburg

Kennismakelaar Innovatieadvies over de landsgrenzen heen We hebben een grensoverschrijdende transfer van technologie nodig om

de innovatie, die aan beide kanten van de grens wordt ontwikkeld, toegankelijk te maken voor alle bedrijven in de Eure-gio Maas-Rhein. Dat zegt Jürgen Drewes, algemeen directeur van de Industrie- und Handelskammer (IHK) in Aken tijdens een werkbezoek van Martin Eurlings, gedeputeerde van de Provincie Limburg. Eurlings bezocht op 26 juni 2006 - samen met een dele-gatie van meer dan 50 Nederlandse deelnemers - de IHK Aken en de Rheinisch Westfälische Technische Hochschule (RWTH) A-ken. Centraal stond grensoverschrijdende samenwerking. Tijdens dit bezoek werd het project Kennismakelaar gepresenteerd. Het is belangrijk dat wij van elkaar leren hoe innovatieadvisering in de buurlanden op dit ogenblik wordt ingevuld, zegt Martin Eurlings. Het gaat erom dat innovatieadviseurs in de buurlanden elkaar over en weer, en in gemeenschappelijke projecten, weten te vin-den. Binnen nu en anderhalf jaar moeten tien projecten worden gerealiseerd. Er is voor ieder project (per aanvragend bedrijf) een subsidie beschikbaar van 20.000. Martin Eurlings: Op deze manier willen wij de Limburgse bedrijven laten zien welke poten-ties er aanwezig zijn in de Duitse buurtregio, en in het bijzonder bij de RWTH Aken.

De Provincie Limburg heeft in het kader van haar Versnellingsa-genda het Project Kennismakelaar (innovatieadviseur) opgeno-men om het midden- en kleinbedrijf de deur te openen voor High-Tech-Innovatie uit het werkveld van de RWTH Aken. Voor dit pro-ject is een subsidiebedrag van 800.000 beschikbaar gesteld door de Provincie Limburg, het ministerie van EZ en de EU.

De IHK Aken werkt, in het project Kennismakelaar, over de Duits-Nederlandse grens heen. De IHK doet dit samen met haar part-ners in Limburg: Syntens (Nederlandse Innovatieadvisering) en Industriebank LIOF (Innovatiefinanciering). Verder is aangesloten het technologiecentrum van de RWTH in Aken.
Syntens is het (door het Ministerie van Economische Zaken in-gestelde) instituut voor Innovatieadvisering in Nederland. Al bijna twintig jaren houdt Syntens zich bezig met overdracht van techno-logie tussen midden- en kleinbedrijf en technologieontwikkelaars.

De Kennismakelaar is vergelijkbaar met de Duitse IHK-Innovatieadviseur, maar hij werkt grensoverschrijdend - voor zo-wel Nederlandse als Duitse bedrijven. Jürgen Drewes geeft aan dat de IHK Aken (op het gebied van know-how in technologieo-verdracht) haar meer dan 25 jaar bedrijfservaring inbrengt. De Innovatieadviseur respectievelijk de Kennismakelaar maakt een analyse van de technische en organisatorische problemen en zwaktes binnen bedrijven en zoekt van daaruit naar partners uit het euregionale werkveld, die mogelijke oplossingen kunnen bie-den. Deze partners worden aan beide kanten van de grens ge-zocht.

Een voorbeeld: een Nederlandse kachelbouwer wil voor een bij-zondere toepassing de kacheltemperatuur van 1100 graden celsi-us verhogen naar 1400 graden celsius en hij zoekt hiervoor een leverancier voor de juiste gloeidraden. Als deze leverancier niet in Limburg gevonden kan worden, dan kan de Innovatieadviseur van de IHK de kachelbouwer in contact brengen met een bedrijf uit Aken.
Ander voorbeeld: een bedrijf uit Limburg dat grote industriële ma-chines herstelt, constateert problemen bij het proces van ther-misch spuiten van beschermingslagen. In dat geval draagt de Kennismakelaar het laboratorium voor werktuigbouw (WZL) bij de RWTH aan, waar de benodigde know-how aanwezig is om dit probleem op te lossen. Via een gemeenschappelijk project wordt dan het probleem rond thermisch spuiten in dit Limburgse bedrijf aangepakt. In deze gevallen ondersteunen we de Nederlandse collegas om de experts van de RWTH Aken te selecteren en ze met elkaar in verbinding te stellen, zegt mevrouw Dr. Regina Oertel, hoofd van het tecnnologiecentrum van de RWTH.

26-6-2006 12:07