Gemeente Utrecht
Tweede Flash!week Vader Rijn College Utrecht
300 VMBO-jongeren gaan de hele week bewegen en praten over gezonde voeding
De week van 26 juni staat voor alle eerste en tweedejaars van het Vader Rijn College in het teken van bewegen en informatie over voeding. Jongeren nemen deel aan verschillende sportactiviteiten en gaan in de lessen Zorg en Welzijn aan de slag met een gezonde lunch. Ook heeft de kantine haar assortiment gewijzigd met meer fruit en minder snoep. Vrijdagochtend 30 juni zal wethouder Rinda den Besten (wijkwethouder en wethouder Jeugd en Volksgezondheid) samen met enkele jongeren het nieuwe Panna-veldje op het schoolplein in gebruik nemen. Dit Panna-veldje is na de evaluatie van de eerste Flash!week aangelegd door de gemeente, op verzoek van de jongeren zelf. De beweegweek wordt ondersteund door het project Gezond Gewicht Overvecht, waarin de gemeente, Cumulus en Aveant samen werken aan het tegengaan van overgewicht bij kinderen en jongeren in Overvecht.
Eerste Flash!Week succesvol
In mei 2005 hebben ruim 300 VMBO leerlingen meegedaan aan de eerste Flash!week. De Flash!week is een landelijke initiatief van de NISB, waar scholen in kunnen participeren. Uit groepsgesprekken en een enquête na de eerste Flas!week bleek dat leerlingen de week leuk en zinvol vonden en een herhaling de moeite waard. In deze tweede Flash!week ligt het accent op het plezier in het bewegen. Als leerlingen ervaren dat bewegen ook leuk is, kan dat een stimulans zijn om meer te gaan sporten en gezonder te leven. De leerlingen maken in klassenverband kennis met een grote variatie aan bekende en minder bekende sporten, van voetbal tot klimmen. In de lessen Zorg en Welzijn maken leerlingen samen een gezonde lunch. Ook wordt aandacht besteed aan de sfeer in de kantine en de invloed die dat heeft op je eetgedrag. Speciale aandacht gaat uit naar snacks en conditietesten voor de broodnodige eigen inzichten. Nieuw is dit jaar de enquête over lichamelijke, emotionele en sociale gevolgen van dik zijn.
Een op de drie jongeren is te zwaar
Deze tweede Flash!week is geen overbodige luxe. Uit de enquête na de eerste Flash!week bleek dat ongeveer een op de drie leerlingen (31%) van het Vader Rijn College kampt met overgewicht. Dit is bijna 10% hoger dan het gemiddelde van leerlingen op het Voortgezet Onderwijs in Utrecht. Binnen de groep leerlingen met overgewicht komen vaker jongeren met een Turkse afkomst voor.
Overgewicht heeft alles te maken met de levensstijl van de jongeren. Gemiddeld brengen deze leerlingen meer dan vijf uur na school zittend achter het scherm door. Maar liefst 40% van de meisjes ontbijt niet dagelijks en tweederde van de jongeren krijgt niet de dagelijks gewenste portie fruit binnen. De helft van de jongeren geeft aan dat ze ook niet dagelijks groenten eten. Meer dan 20% van de jongeren eet meer dan vier snacks tussendoor. Verder is het verschil tussen jongens en meisjes het grootst als het om sporten (al dan niet in clubverband) gaat. Ongeveer de helft van de meisjes geeft aan niet te sporten. Meisjes die wel buiten bewegen doen dat gemiddeld twee keer per week en jongens vier keer per week. Het belang van bewegen en gezond eten wordt door bijna alle leerlingen gezien, "al mag ik ook af en toe wel wat lekkers".
Gezond Gewicht Overvecht
Volgens recente onderzoeksgegevens is Overvecht een wijk met veel dikke kinderen. De risico's voor de gezondheid zijn groot. 'De dikke kinderen van nu zijn de diabetes van de toekomst' is niet voor niets een veel gehoorde uitspraak. Onder leiding van de GG&GD Utrecht werken vanaf 1 januari 2005 Aveant (thuiszorg), Cumulus (welzijn), het wijkbureau Overvecht en de DMO nauw samen om overgewicht bij kinderen en jongeren tot en met negentien jaar te voorkomen. Dit wijkproject wordt mede gefinancierd vanuit het Grote Stedenbeleid en loopt tot 2009.
Gemeente Utrecht