D66

Democraten!

De campagne voor de lijsttrekker van de 2^e kamer verkiezingen in 2007 ligt nu echt achter ons. De strijd is gestreden, de stembussen zijn gesloten. Tijd voor een terugblik en een blik naar de toekomst. We kunnen in ieder geval constateren dat D66 ook ten aanzien van de lijsttrekkerverkiezingen een trendsetter, een vernieuwer is. Sommige politieke partijen geven aan nog steeds geen behoefte te hebben aan stemrecht, aan invloed dus voor de leden. Daar beslist de partijtop wat goed is voor de leden, wat goed is voor de partij. Dat kunnen de leden blijkbaar zelf niet. Blijkbaar worden CDA-leden niet in staat geacht om een afweging te kunnen maken of de heer Balkenende een goede lijsttrekker is of niet. Dat bepaalt de partij-elite. Dat zegt iets over hoe zij tegen democratie aan kijken. Raar eigenlijk, want straks mogen wel alle kiesgerechtigden in Nederland bepalen of ze op hem willen stemmen of niet. Ik vraag me af hoe lang het CDA denkt te kunnen besturen alsof we nog steeds in het jaar 1966 leven! Enkel al vanwege het CDA hebben wij een reden van bestaan!

En dan de VVD. Wat was dat spannend, wat was dat eng! Wat was dat vernieuwend, zeiden ze. We kiezen zelf onze lijsttrekker! Kijk ons baanbrekend en vernieuwend zijn. Hallo VVD, welkom in de 21e eeuw!

Wat voor de VVD vernieuwend is, is voor D66 geschiedenis! De leden van D66 kiezen al 40 jaar hun lijsttrekker. En daar zijn wij hartstikke trots op! Ik feliciteer de VVD dan ook met haar liberale oprisping. Nu ook nog een sociaal gezicht graag. Maar ook dat komt vast wel goed bij de VVD. Rita Verdonk vervult immers de duo-rol naast Mark Rutte. Enkel daarom hebben wij al een reden van bestaan!

En hoe ging het nou bij ons? Ups and downs, als ik heel eerlijk ben. En in ieder geval anders dan vroeger. Maar dat is goed. Je moet als partij in beweging blijven. Wat ik echt geweldig vond was het feit dat zoveel regios en afdelingen zelf allerlei activiteiten hebben georganiseerd. Er zijn talloze bijeenkomsten en debatten geweest. En heel goed georganiseerd! Echt geweldig! Hierbij dan ook namens het landelijk bestuur allereerst een compliment aan alle vrijwilligers binnen de partij voor het werk dat hier de afgelopen tijd aan is besteed! D66 heeft zich overal in het land gepresenteerd als een dynamische partij met goede kandidaten en zeer actieve leden.

Dan een woord gericht aan de kandidaten. Ik heb enorm veel respect en bewondering voor het feit dat jullie je überhaupt kandidaat hebben gesteld. Geweldig! Het vereist veel moed en doorzettingsvermogen om hieraan te beginnen. Onderschat niet hoeveel tijd en energie zoiets kost. En met een onzekere uitkomst, zeker als er in totaal acht kandidaten zijn! Jullie hebben ons in ieder geval een keuze kunnen bieden door je te presenteren en met elkaar in debat te gaan. En wat vonden wij daarvan?

Het was in ieder geval anders. En we zullen met elkaar een goed evenwicht moeten zien te vinden in hoe we D66 gaan presenteren. Maar zon campagne is net een voetbal wedstrijd. In de samenvatting op tv worden ook dan vaak alleen de doelpunten en de overtredingen herhaald en niet de wedstrijd waar het feitelijk om gaat.

.

De verkiezingsstrijd vond ik boeiend en soms ook hard. Soms leek het alleen te gaan om de karakters en niet om de inhoud. De emoties liepen weleens hoog op. Dat waren ook niet de hoogtepunten maar gelukkig ook niet de enige punten. Inhoudelijke punten zijn ook naar voren gebracht en bediscussieerd. En daarmee zal D66 zich moeten profileren straks bij de 2^e kamer verkiezingen. De kiezers willen straks niet weten wat wij van personen vinden maar wat onze ideeen en oplossingen zijn voor de problemen waar de kiezers mee worden geconfronteerd in hun dagelijks leven nu en in de toekomst. En dat zijn de punten die door ons aangepakt moeten worden. Gelukkig zijn we ver weg gebleven van de onderbuik van Wilders!

De uitdaging voor D66 is nu om de onderlinge verschillen tussen de kandidaten achter ons te laten. We moeten het nu, met elkaar, niet hebben over geloofwaardig of over onderwijs maar over de geloofwaardigheid van het onderwijs! D66 zal de agenda moeten zetten voor de debatten. En dat kunnen we! En dat doen we, al 40 jaar. En wat zouden we moeten oppakken? Kijk maar in de krant of naar het nieuws en je ziet zo de problemen die om een sociaal-liberale oplossing vragen. Om er maar een paar te noemen:
* de kwaliteit van het onderwijs en de docenten: daar zijn we nog lang niet mee klaar. Ik wil goede scholen, die netjes zijn en goed onderhouden. En met leerkrachten die de leerlingen iets kunnen leren in plaats van bijgeschoold te worden door de leerlingen zelf.
* Jeugdzorg: waarom lukt het ons nog steeds niet om zorg op maat te bieden? En wat doen jongeren die hulp nodig hebben in gevangenissen?
* De vergrijzing: hoe houden we de AOW betaalbaar? En wanneer gaan we serieus praten over de pensioengerechtigde leeftijd, CDA en PvdA? Pas na de verkiezingen? Als de stemmen eerst zijn binnen gehaald? En hoe zorgen we dat er voldoende werknemers zijn? De tekenen zijn er al: in 2010 zal het MKB 600.000 vacatures hebben en nu al geven bedrijven aan dat het moeilijk is om aan startende hoger opgeleiden te komen.
* Decentralisatie: het enige woord waarbij het lidwoord vastzit aan het zelfstandig naamwoord. Je ziet weer de tendens opkomen om zaken op rijksniveau te regelen terwijl ze prima op lokaal niveau geregeld kunnen worden. En vaak nog beter ook. Maar dan wel met de benodigde financiën. Centraal wat moet, lokaal wat kan! * De zorg: patiënten in verpleeghuizen krijgen wekelijks 4 uur minder zorg dan ze zouden moeten krijgen. Dat constateert de Nederlandse Zorgautoriteit in oprichting. En begin dit jaar waren er 74.000 mensen die op hulp van de geestelijke gezondheidszorg zaten te wachten.
* Europa: D66 is nog steeds de meest pro-Europa partij. Over een vooruitziende visie gesproken. Of, om een bekende televisiereclame te gebruiken: Zijn die anderen nou zo dom of zijn wij nou zo slim? Sofie zal straks het antwoord geven!

En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. D66 zal zich in de komende verkiezingen voor de provinciale staten en de 2^e kamer moeten presenteren met heldere en vernieuwende ideeen. En dat kunnen we. De programma-cie. is al volop bezig met een concept verkiezingsprogramma. Dat ziet er al veelbelovend uit. Maar daarna bent u aan de beurt. Want u stelt het vast. Bespreek het met elkaar op afdelings- en regiovergaderingen. Maar bespreek het ook met mensen en organisaties van buiten D66. Vraag wat zij ervan vinden en of zij ook suggesties hebben. Ga de discussie aan en laat zien dat D66 echt openstaat voor nieuwe ideeen. En dat we zelf ook verfrissende ideeen hebben. Want waarheid ontstaat in dialoog, niet door stellingen en meningen te poneren.

We hebben overigens niet alleen ideeen. Het afgelopen half jaar is ons ledenaantal gegroeid. We zitten weer in de lift. En dit keer omhoog. Het landelijk bestuur heeft al een organisatieopzet om de nieuwe lijsttrekker goed te kunnen positioneren in de campagne.Met professionele ondersteuning. De lijnen met de regios en afdelingen zijn aangehaald. De besluiten van het bestuur worden actiever het land ingestuurd. Het Kenniscentrum draait volop. Het bestuur is bezig met internet-activiteiten en bereidt besluitvorming voor over sturing en meer ledenparticipatie.

Kortom, D66 is er weer. Eensgezind, schouder aan schouder, gaat D66 zich voorbereiden op de verkiezingen die er aan komen. Met steeds meer leden achter de lijsttrekker aan. We gaan met zijn allen ervoor. D66 heeft namelijk niets te verliezen. Maar wel alles te winnen!

24-6-2006 14:50