Ingezonden persbericht


Activiteiten en tentoonstellingen in het museum voor Volkenkunde te Leiden zaterdag 24 juni t/m zondag 16 juli

Zaterdag 24 juni
13.30-14.30 uur rondleiding Poolgebieden en Noord-Amerika

Zondag 25 juni
12.00-13.00 uur shakuhachi, Japans fluitspel bij de boeddha's Kees Kort bespeelt de shakuhachi, een Japanse bamboefluit, bij de boeddhabeelden in de Japanzaal 13.30-14.30 uur rondleiding Australië

Zondag 2 juli
11.00, 13.00 en familiefilm, de negenjarige Omri krijgt op zijn verjaardag een plastic Indiaan, 15.00 uur een kastje en een sleutel. De Indiaan komt tot leven, ze worden vrienden en beleven een fantastisch avontuur. 12.00-13.00 uur shakuhachi, Japans fluitspel bij de boeddha's Kees Kort bespeelt de shakuhachi, een Japanse bamboefluit, bij de boeddhabeelden in de Japanzaal 13.30-14.30 uur themarondleiding VOC

Zondag 9 juli
doorlopend documentaire ikv Australië tentoonstelling 13.30-14.30 uur rondleiding Midden- en Zuid-Amerika

Zondag 16 juli
Doorlopend familiefilm over de droomtijd van de Aborigines 13.30-14.30 uur rondleiding Afrika

TENTOONSTELLINGEN
Vaste tentoonstelling
Aan de hand van de wereldberoemde collecties gaan bezoekers op reis. De tocht voert langs topstukken uit de Poolgebieden, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika, Centraal- en West-Azië naar Indonesië, Oceanië, China, Japan en Korea.

Tijdelijke tentoonstellingen
t/m 27 augustus 2006
Australië, het land en de mensen
Duizend vierkante meter met verrassende bekende en onbekende voorwerpen. De Europeanen die in 1606 de kust van Australië bereikten, troffen een land aan dat in Europese ogen niet 'in gebruik' genomen was. Zij noemden Australië dan ook een leeg land. Een fataal misverstand was geboren. Aan de hand van vijf thema's worden vier eeuwen vol misverstand, confrontatie, aanpassing, handhaving van de macht en erkenning uitgediept.

t/m 27 augustus 2006
Galerijtentoonstelling Kashgar, de oase moderniseert, stereofoto's van Hock Khoe. De stad Kashgar in het uiterste westen van China was eeuwenlang een belangrijke handelsplaats op de zijderoute. Daar kwam een einde aan ten tijde van het communisme in de Sovjet-Unie. Kashgar werd het eindpunt van de weg met als gevolg dat het middeleeuwse karakter van de stad bleef behouden. Tot het einde van de vorige eeuw, toen keerde het tij: Een grote weg en een spoorlijn werden aangelegd, want Kashgar moest weer een handelsplaats worden. Maar nu voor industriële producten uit het oosten van China met als eindbestemming de Centraal Aziatische landen.

De fotograaf Hock Khoe heeft deze ontwikkelingen de afgelopen 20 jaar gevolgd. Een indrukwekkende reeks foto's, stereofoto's, is het resultaat. De gebruikte techniek (met 3-d fotocamera) zorgt voor een bijzondere dieptewerking van de foto's. De Chinese stad Kashgar komt zo wel heel dicht bij de beschouwer!

t/m 27 augustus 2006
Galerijtentoonstelling Herinneringen aan Nederlands-Indië, zwart-wit foto's uit de collectie van het RMV en het K.I.T (Koninklijk Instituut voor de Tropen)

t/m 2 juli 2006
Galerijtentoonstelling In het spoor van de diamant. Een fotoreportage van Kadir van Lohuizen over winning en productie diamant, van de mijn tot de uiteindelijke 'consument'. De reportage gaat in op de geldstromen, de arbeidsomstandigheden, de handelaren en wie er nu eigenlijk profiteert van deze industrie.

(t/m 2 juli 2006)
Galerijtentoonstelling De kunst van het oud worden. Eerbied voor de ouderdom is een confucianistisch principe. Vandaar dat ouderen in veel Japanse prenten een belangrijk thema vormen. Behalve een algemene bewondering voor ouderdom of hoge leeftijd, spreekt hier vooral een optimistische kijk op het leven uit: oud worden kan gewoon heel gelukkig maken.

Nieuw! Vanaf 13 juli 2006 (t/m 7 januari 2007) Galerijtentoonstelling Foto's van Nieuw-Zeeland 1959-2004. In 1957 emigreerde de 21-jarige Leidse fotografe Ans Westra naar Nieuw-Zeeland. Al snel begon ze aan het fotoproject dat de rest van haar leven zou beslaan: het vastleggen van bewoners en cultuur van Nieuw-Zeeland. Volkenkunde biedt hiervan een indrukwekkend overzicht: 45 jaar documentaire fotografie. Het dagelijkse leven in contrastrijke zwartwitfoto's, portretten en straatbeelden.

Rijksmuseum voor Volkenkunde
Steenstraat 1 | Postbus 212
2300 AE Leiden
T : 071 5168 800
@ : info@rmv.nl
www : www.rmv.nl
Openingstijden : dinsdag t/m zondag van 10-17 uur. Gesloten op : maandagen, 3 oktober, 25 december en 1 januari

Entree:
Woensdag gratis entree tot de vaste tentoonstelling Museumkaart geldig

Volwassenen E 7,50
Kinderen 4 t/m 12 jaar, 65+ en CJP E 4,00
Tentoonstelling 'Australië, het land en de mensen' toeslag E1,00

Themarondleiding: Aan de hand van een bepaald thema neemt de rondleider de bezoeker mee door het museum.


---- --