Ingezonden persbericht
Nederland is vandaag 200 jaar een Koninkrijk. Ook het predikaat Koninklijk bestaat 200 jaar. Een en ander wordt komend jaar uitvoerig gevierd. Hoogtepunt is een muzikaal evenement in de Amsterdam ArenA met het Koninklijk Concertgebouw Orkest onder leiding van Jaap van Zweden en met alle 185 koninklijke muziekverenigingen.
Koning Lodewijk Napoleon
Op 23 juni 1806 trad Lodewijk Napoleon aan als eerste Nederlandse koning en werd Nederland een monarchie. Lodewijk kwam niet ongevraagd: het was de Nederlandse vice-admiraal Verhuel die namens de Bataafse Republiek de Franse keizer had verzocht zijn broer Louis tot koning van Holland te benoemen om zo een einde te maken aan de politieke instabiliteit in ons land. Koning Lodewijk toonde zich geen vazal van zijn grote broer en maakte zich niet onverdienstelijk. Hij leerde Nederlands en deed veel moeite om geaccepteerd te worden. Hij opereerde zo onafhankelijk, dat hij vier jaar later het veld moest ruimen en Nederland bij Frankrijk werd ingelijfd.
Predikaat Koninklijk
Tal van Lodewijks' initiatieven zijn blijven bestaan en door de Oranjes overgenomen. Lodewijk gaf het koningschap vorm, onder andere door invoering van het predikaat Koninklijk dat nu dus ook 200 jaar bestaat. Het predikaat Koninklijk is de oudste koninklijke onderscheiding en de betekenis is in de loop der jaren aanzienlijk toegenomen. In de hele wereld geniet 'Royal Dutch' hoog aanzien.
Wetenschappelijk onderzoek
Voor het eerst wordt thans wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de historie van het predikaat Koninklijk door de Leidse historicus Dr. Jan Rutger van Zwet. De Staatsdrukkerij en de Staatscourant waren de eersten die door koning Lodewijk met het predikaat werden onderscheiden, maar zijn al lange tijd niet meer koninklijk. Daarom is het nu de Koninklijke Marine die over het oudste predikaat beschikt. In november verschijnt het volledig historisch onderzoek van Dr. Van Zwet in boekvorm, zowel in het Nederlands als in het Engels.
Jubileumviering in de Amsterdam ArenA
Voorafgaand aan Koninginnedag 2007 is de grote jubileumviering 200 jaar Koninklijk in de Amsterdam ArenA. Het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Jaap van Zweden en duizenden muzikanten van de 185 koninklijke muziekgezelschappen vormen het grootste koor en het grootste harmonie- en fanfareorkest ter wereld. Alle deelnemende koninklijke bedrijven, verenigingen en instellingen krijgen gelegenheid zich te presenteren. De 52.000 plaatsen in de ArenA staan ter beschikking van de koninklijke organisaties en hun gasten. Het geheel wordt uitgezonden op televisie.
Doel van het jubileum
Het jubileum is voor Koninklijk Verbonden een goede aanleiding om het predikaat en de predikaathouders in binnen- en buitenland een grotere bekendheid te bezorgen. Het jubileum zet niet alleen de met het predikaat Koninklijk onderscheiden bedrijven, verenigingen en instellingen op de kaart, maar ook Nederland, dat zich als land in de wereld kwalitatief onderscheidt van andere landen.
Nederlands' trots
Koninklijke organisaties onderscheiden zich door kwaliteit, soliditeit en continuïteit en vertegenwoordigen over de hele wereld het economisch, cultureel, maatschappelijk en sportief erfgoed van ons land. Het gaat hierbij om alles waar Nederland trots op kan zijn. De koninklijke organisaties beschikken over bewezen innovatieve kracht en leiderschap. 'Royal Dutch' is dus niet alleen een waardering voor een ver verleden, maar ook een belofte voor de toekomst.
Ingezonden persbericht