Unicef
Iran: informatie overdragen over aids overdragen
23 juni 2006, Bam - Het lijkt al weer een eeuwigheid geleden, maar toch is de stad Bam, in het zuiden van Iran, de aardbeving van 2003 nog niet teboven. Heropbouw kost veel tijd, zeker als je je ook moet bezighouden met problemen die ook om aandacht vragen. Het aantal drugsverslaafden in Bam neemt met de dag toe, en daarmee het aantal gevallen van hiv/aids. De vraag 'kan ik het ook krijgen?' houdt veel mensen bezig. Straattheater en jongerengroepen brengen het antwoord. "Nu weet ik dat ik geen aids krijg als ik iemand met het virus een hand geef."
De acteurs worden geschminkt. Foto: UNICEF Iran/2006/Eeles
Dat het aantal verslaafden in Bam groot is, is niet verwonderlijk. De stad ligt op de drugsroute Azië-Europa, het aanbod van verdovende middelen is dus groot. Daarnaast kampt de stad met een hoge werkloosheid, en - last but not least - na de aardbeving moest de stad van de ene op de andere dag meer dan 30.000 doden zien te verwerken. Genoeg ingrediënten om aan de drugs te raken.
Mensen omhelzen informatie
"Idioot!", schalt het over een van de marktpleinen van Bam. Een man scheldt een jongen uit. "Hoe kan je de naald van m'n zoon gebruiken? Nu heb je ook de ziekte!" De jongen, zichtbaar aangedaan, weet zich geen raad. Er zijn intussen veel mensen toegelopen die de ruzie gadeslaan.
Het wordt de jongen te veel. Hij rent op de man af. "Als ik het heb, dan krijg jij het nu ook!", roept hij uit, terwijl hij de man probeert te omhelzen. Zijn oog valt vervolgens op de omstanders die zich rot schrikken. "Sorry", zegt de oudere man droogjes, "Aids krijg je niet door een omhelzing..." Deze boodschap komt aan bij de menigte.
Theater werkt
Het doel is bereikt van de theatergroep. In eerste instantie wisten de voorbijgangers niet dat ze hier te maken hadden met acteurs. Maar de boodschap is duidelijk overgekomen: aids krijgt je niet van normaal fysiek contact. "Het theater is zeer populair", vertelt Alireza Tajlili van de lokale organisatie 'Family Planning Associaton' (FPA).
Tajlili: "Het theater staat dicht bij de mensen, ze voelen dat het 'echt' is." Samen met Unicef organiseert FPA het informatieve theater. "En het is populair! Mensen vragen wanneer we bij hun in de buurt komen. En het werkt. Net zei een veertienjarige dat hij nu iemand met aids gewoon een hand durft te geven!"
Het straattheater in Bam is zeer populair bij de bevolking. Het straattheater in Bam is zeer populair bij de bevolking.
Jongerengroepen
De angst voor aids zit er goed in bij de mensen in Bam, maar ook het gebrek aan kennis over het virus is duidelijk. Dat hiv/aids een steeds groter probleem is geworden in de stad, komt door het groeiende aantal verslaafden. Om deze problemen het hoofd te bieden, hebben Unicef en FPA naast straattheater ook jongerengroepen opgezet die leeftijdgenoten informeren over hiv/aids.
Deze jongeren worden speciaal getraind. Een van hen is de 22-jarige Ali Esmaili: "Jongeren accepteren het sneller als ik het vertel, dan als een oudere vertelt over aids." Dankzij dit soort projecten neemt de kennis over aids toe in Bam en de rest van Iran. Kennis die essentieel is bij het bestrijden van het virus.