Ingezonden persbericht


Nieuw internetprogramma 'Bereken je recht' extra instrument voor armoedebestrijding Gemeenten moeten op zoek naar minima

Het nieuwe internetprogramma 'Bereken je recht' moet minima stimuleren nog méér gebruik te maken van financiële vergoedingen. De primeur is voor de Brabantse gemeente Goirle, die dit nieuwe programma deze maand lanceert. Ontwikkelaar én juridisch beleidsmedewerker van Sociale Zaken John Nuyten heeft de ambitie om álle Nederlandse gemeenten warm te krijgen voor dit vernieuwende initiatief. De verantwoordelijk wethouder J. Smeekens stelt: "Gemeenten hebben de taak om minima zo goed en zo breed mogelijk te informeren over hun rechten".

De gemeente Goirle kent, zoals alle Nederlandse gemeenten, sinds 1 januari 2005 een nieuw minimabeleid. Lang niet alle inwoners die recht hebben op bijzondere bijstand of op andere financiële vergoedingen maken daar gebruik van. Beleidsdoelstelling van de gemeente Goirle voor 2006 is om onder andere door extra informatieverschaffing vijf procent méér Goirlenaren met een laag inkomen te bereiken. Het nieuwe internetprogramma 'Bereken je Recht', dat de gemeente deze maand lanceert, is daarbij een belangrijk instrument.

Gebruiksvriendelijk
'Bereken je recht' is een gebruiksvriendelijk internetprogramma, bedoeld voor mensen met weinig inkomen en vermogen. Zij kunnen met het programma eenvoudig zélf berekenen óf en op welke vergoedingen ze recht hebben. Belangrijk voordeel is dat de bezoeker anoniem blijft en dus vrijblijvend kan checken of er sprake is van een mogelijke financiële tegemoetkoming. Op deze manier is de privacy van potentiële aanvragers gewaarborgd. Dat maakt de drempel laag om het programma daadwerkelijk te gaan raadplegen. Bezoekers komen op 'Bereken je recht' terecht via de site van de gemeente Goirle. Wie inlogt, doorloopt het programma door middel van meerkeuzevragen, waarbij het juiste antwoord eenvoudig aangeklikt kan worden. Een enkele keer moeten persoonlijke inkomens- of vermogensgegevens worden ingevoerd. Het programma werkt zeer efficiënt, omdat alleen die informatie wordt gevraagd die essentieel is voor de betreffende situatie. Het kost hooguit tien minuten om de complete vragenlijst te doorlopen. Het eindresultaat is een helder overzicht van alle mogelijke vergoedingen; voor een seizoenkaart van het zwembad tot kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Ook de juridische afwegingen en berekeningen die het programma heeft gemaakt om deze vergoedingen te berekenen staan vermeld.

De bezoeker die recht blijkt te hebben op bijzondere bijstand, kan hierna ook een kijkje nemen in een 'internetwinkel'. De geëtaleerde 'winkelwaren' zijn de veel voorkomende kosten, zoals een brilmontuur of de thuiszorg. De benodigde producten worden verzameld in een 'winkelwagentje'. Zo kunnen minima hun eigen vergoedingenpakket samenstellen. Ook dit pakket komt in het overzicht terecht. Het voordeel is dat minima met een print van dit overzicht rechtstreeks naar de gemeente kunnen stappen. Het document kan gebruikt worden om een aanvraag in te dienen. Digitaal aanvragen is een optie, die nog wordt ontwikkeld voor de nabije toekomst.

Verborgen armoede
Deze site is bedacht én gemaakt door een van de juridisch beleidsmedewerkers van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Goirle. Samen met zijn collega's van de afdeling Sociale Zaken en met leden van het Platform Minima Goirle en Riel is dit programma inhoudelijk uitgewerkt.

Wethouder J. Smeekens, portefeuillehouder, vindt dat gemeenten alle mogelijke middelen moeten gebruiken om mensen met een laag inkomen attent te maken op de financiële mogelijkheden. "Als gemeente heb je de taak om mensen te bereiken die recht hebben op een gemeentelijke vergoeding. In dat opzicht kan er nog het nodige verbeterd worden ", stelt hij. Smeekens refereert aan het feit dat gemeenten nu slechts een deel van de beschikbare rijksgelden besteden aan directe financiële steun voor de mimina. "Er zijn te weinig aanvragen", weet hij te melden. "Er zijn steeds nog signalen van verborgen armoede. Minima raken daardoor steeds dieper in de schulden en komen er steeds meer initiatieven in de vorm van voedselhulp."

Uit diverse onderzoeken komt het beeld naar voren dat gemeenten onvoldoende informatie zouden verstrekken over hun minimabeleid. Met de introductie van de nieuwe website wil de gemeente Goirle dit probleem radicaal aanpakken. Maar samen met ervaringsdeskundige Nuyten is de wethouder van mening dat de minima ook mondiger gemaakt moet worden in het contact met instanties. "Je moet deze kwetsbare groep zo goed mogelijk informeren over hun rechten en ze iets tastbaars in handen geven. 'Bereken je recht' gaat hier heel ver in, omdat je tot op de euro nauwkeurig krijgt uitgelegd hoeveel vergoeding je kunt krijgen. Zo kunnen deze mensen een gegronde aanvraag voor een vergoeding indienen. Hopelijk werkt dat drempelverlagend", aldus de Goirlese wethouder Smeekens

Hulpverleningsinstanties
De website is bestemd voor iedere inwoner van Goirle die op basis van zijn inkomen, vermogen en woonlasten aanspraak denkt te kunnen maken op bijzondere bijstand of op een andere gemeentelijke vergoeding. Bovendien is het programma bedoeld voor medewerkers van Goirlese hulpverleningsinstanties, die met financiële vragen geconfronteerd kunnen worden. Ook medewerkers van de afdeling Sociale Zaken kunnen er gebruik van maken bij hun werk. Het programma is in de huidige vorm geschikt voor de gemeente Goirle die er vanaf juni mee gaat werken. De verwachting is dat gemeenten in de regio er op korte termijn ook mee zullen gaan werken. Maar de ambitie is om álle Nederlandse gemeenten voor dit vernieuwende initiatief te interesseren. Om die reden is het programma zó geschreven dat het eenvoudig op maat kan worden gemaakt voor elke willekeurige gemeente.

Noot voor de pers
Op woensdag 28 juni tussen 15.30 en 17.00 uur presenteert de gemeente in de raadzaal het nieuwe internetprogramma 'Bereken je recht' voor andere gemeenten en voor minimagroeperingen. Als vertegenwoordiger van de pers bent u ook van harte welkom.

Voor meer inhoudelijke informatie kunt u contact met John Nuyten (ontwikkelaar en juridisch beleidsmedewerker, 013-5310572, j.nuyten@goirle.nl).


---- --