Ingezonden persbericht


MEDIABERICHT

Stramproy, 8 maart 2006.

ORGANISATIE OLS 2006 VOLOP OP STOOM

Stramproy - Met nog ruim 3oe maand te gaan ligt de organisatie van het Oud Limburgs Schuttersfeest 2006 op stoom. Het werven van sponsors loopt op volle toeren, het hoofdprogramma en het omlijstende programma is rond, de optochtroute is bekend, het feestterrein is ingedeeld en de verkeersmaatregelen en parkeervoorzieningen zijn voorbereid. Kortom, Stramproy is volop in de weer dit jaarlijkse schuttersfestijn tot een groot succes te maken.

Zoals bekend, vindt het Oud Limburgs Schuttersfeest dit jaar plaats in Stramproy en wel op zondag 2 juli a.s.

Het was schutterij St. Catharina uit dit Weerter grensdorp die vorig jaar juli in Wessem voor de 5e keer in de OLS-geschiedenis het OLS wist te winnen en daarmee d'n UM - de felbegeerde winnaarstrofee - mee naar huis bracht. De traditie schrijft dan voor, dat de winnaar de eervolle taak op de schouders krijgt het volgende OLS te organiseren. St. Catharina is zich - samen met de dorpsgemeenschap van Stramproy - met veel enthousiasme van die taak gaan kwijten. Honderden vrijwilligers steken inmiddels hun handen uit de mouwen. Zij zijn werkzaam bij (of ressorteren onder) een aantal secties die binnen de organisatie elk een deel van de werkzaamheden voor hun rekening nemen. Dat zijn de secties Secretariaat, Evenementen, Financiën, Overheid, Communicatie & PR, Personeel & Catering, Sponsoring, Terrein & Techniek en Optocht & Verkeer. De coördinatie van de totale organisatie is in handen van een voor deze gelegenheid in het leven geroepen Stuurgroep OLS 2006.

Het programma
Het hoofdprogramma, alsook het omlijstende programma, is intussen bekend. Zo staan rond het eerste weekend van juli 2006 de volgende programmaonderdelen gepland.


- Het 'Kinjer'-OLS op vrijdag 23 juni a.s


- Het Sponsor-OLS op zaterdag 24 juni a.s.


- De feestavond met Rowwen Hèze op vrijdag 30 juni a.s.


- De plechtige eucharistieviering op zaterdag 1 juli a.s.


- De OLS-optocht, de wedstrijden en het feest op zondag 2 juli a.s.


- De vrijwilligersavond op dinsdag 4 juli a.s.


- Het kavelen en de uitreiking van d'n Um op zaterdag 8 juli a.s.

Feestterrein
Een van de eerste zaken die geregeld moesten worden was het reserveren van een geschikt feestterrein. Daarmee is de sectie Terrein & Techniek, Optocht en Verkeer van meet af aan voortvarend aan de slag gegaan. Al snel werd een terrein gevonden gelegen tussen de Maaseikerweg en de Vloedmolenweg in Stramproy. Totale oppervlakte: 13 hectare.

Het terrein is eind oktober jl. ingezaaid.

Maar er moet méér gebeuren. Zo dient het feestterrein straks te zijn voorzien van waterleidingen, electriciteit, riolering, gasaansluitingen, telefoon- en datalijnen etc. Het realiseren van al deze voorzieningen is in gang gezet. Alles verloopt volgens planning.

En uiteraard zullen te zijner tijd de wedstrijdterreinen moeten worden ingericht en zullen de schietbomen moeten worden geplaatst. Wat dat aangaat is er inmiddels het nodige voorbereidende werk verricht; alles wat daarvoor nodig is staat compleet klaar in een werkloods.

Vanaf begin juni a.s. wordt daadwerkelijk begonnen met de inrichting van het OLS-terrein.

Loting voor de optochtvolgorde
Op maandag 13 maart a.s. om ongeveer 21.00 uur weet elke schutterij haar plek in de grote optocht die op zondag 2 juli a.s. voorafgaat aan de schietwedstrijden. Het bestuur van de Oud Limbugse Schuttersfederatie zal dan in Zaal van Loon in Stramproy d.m.v. een loting bekendmaken welke plaats elke schutterij in de optocht heeft. Voor deze avond zijn de leden van alle deelnemende schutterijen uitgenodigd, alsook de leden van de secties van het OLS 2006.

OLS-lied 2006
Op de avond van de optocht-loting (maandag 13 maart) zal om ongeveer 21.15 uur de dialect-zanggroep 'Mooshoofpaadzengers' uit Stramproy het OLS-lied 2006 ten gehore brengen. Een lied dat de groep zelf heeft gecomponeerd en een bijzondere aanvulling is op het voor velen bekende, brede repertoire.

De dialectgroep Mooshoofpaadzengers ontstond in 1974 n.a.v. het verdwijnen van de Stramproyer Bierbrouwerij Maes. Op ludieke wijze werd tijdens de Bonte Avonden in Stramproy het laatste krat Maes Bier begraven. Hoewel de groep nauwelijks buiten Stramproy optrad, kreeg zij toch provinciaal maar vooral regionaal bekendheid door de platen en cd's die werden uitgebracht. In 2004 werd besloten te stoppen met de Bonte Avonden (en dus met de optredens). Na 30 jaar was het welletjes voor een aantal leden van de groep.

In de zomer van 2005 bracht schutterij St. Catharina d'n UM naar Stramproy. Kort daarvoor overleed Jo Kwaspen, sinds de oprichting geluidstechnicus van de groep. Op verzoek van de familie luisterde de groep de uitvaart muzikaal op. In feite was dat een nieuw begin voor de Mooshoofpaadzengers. Al bij de intocht van de schutterij in Stramproy kreeg de groep het verzoek een officieel OLS-lied te maken voor het OLS 2006. Dat is nu dus gecomponeerd met als titel 'Raaktj UM tegooj in Rooj', de slogan van het OLS 2006. Het lied is vastgelegd op een cd met daarop drie nieuwe nummers (waaronder de titelsong). Daarnaast staan op de cd alle liedjes die de Mooshoofpaadzengers door de jaren heen over schutters hebben gezongen.

Sponsoring
Een maand na de officiële start van de sponsorwerving is grofweg de helft van de benodigde bedragen aan geld en materiaal binnen. Er zijn intussen contracten gesloten met enkele grote en een aantal kleinere sponsors. De sectie Sponsoring is er zich echter van bewust dat er méér moet gebeuren. Zo is in samenwerking met leden van schutterij St. Catharina onlangs een actie gestart om de ondernemers in Stramproy en in het Belgische grensgebied persoonlijk te benaderen. Verheugend is, dat er zich de laatste weken steeds meer sponsors aanmelden die weliswaar geen hoofdsponsor zijn, maar als sponsor in een lagere categorie een wezenlijke, warme steun geven aan het OLS 2006. Ook wordt geconstateerd dat de speciaal vervaardigde sponsorbrochure goed aanslaat bij de diverse doelgroepen. Verder blijkt men zeer gecharmeerd van de mogelijkheid het sponsorpakket zelf te kunnen samenstellen.

De sectie Sponsoring van het OLS 2006 streeft ernaar nog vóór de aanvang van het evenement van de inkomsten uit Sponsoring de kosten te kunnen dekken. De sectie heeft er alle vertrouwen in dat gaat lukken.

Een eventueel positief financieel resultaat na afsluiting van het OLS komt ten goede aan organisator schutterij St. Catharina en aan alle verenigingen in Stramproy en daarbuiten die door de honderden OLS-vrijwilligers als begunstigde verenigingen zijn aangemeld.

Sponsor-OLS
Speciaal voor de sponsors van het OLS 2006 wordt een Sponsor-OLS georganiseerd en wel op zaterdag 24 juni a.s., ruim een week voor het eigenlijke OLS. Dat Sponsor-OLS is bedoeld voor sponsors die de kans willen benutten samen met werknemers, klanten en leveranciers op een sportieve manier de krachten te meten en er voor hun families en aanhang onder de schietboom een gezellige middag van willen maken. Het Sponsor-OLS is verder bijzonder geschikt voor het leggen van contacten tussen de verschillende deelnemende partijen. Bij het evenement wordt gezorgd voor een authentieke schuttersambiance door de aanwezigheid van leden van schutterijen. Zij verlenen assistentie en ze zullen zich presenteren door optredens van vendelgroepen. Voor het Sponsor-OLS verwacht de organisatie grote belangstelling. Er kunnen nl. niet alleen sponsoren aan deelnemen maar ook groepen die samen een echte schuttersdag willen beleven. Voor het Sponsor-OLS hebben zich inmiddels ca. 25 deelnemende zestallen aangemeld.

Kinjer-OLS
Bij het organiseren van het OLS 2006 is ook aan de jeugd gedacht. Zo vindt op vrijdag 23 juni a.s. op het OLS-terrein vanaf 13.00 uur een 'Kinjer-OLS' plaats. Net als bij het 'grote' OLS is er een optocht met alles er-op-en-er-aan. Verder vindt er een presentatie plaats van een schutterskoning en -koningin en wordt er geschoten, uiteraard onder deskundige (en veilige) begeleiding. Alle basisscholen in de buurgemeenten Weert, Hunsel en Kinrooi zijn uitgenodigd. Een deelnemende school dient een schutterij van 46 (in principe) bovenbouwleerlingen samen te stellen. De lokale schutterijen hebben aangeboden de scholen behulpzaam te zijn bij het voorbereiden van hun deelname aan het Kinjer-OLS. De onderbouwleerlingen uit Stramproy zijn in de gelegenheid (verkleed als schutters) gezamenlijk met de bovenbouw in optocht van de school naar het OLS-terrein te trekken. Daarna kunnen deze leerlingen als toeschouwer (onder begeleiding van ouders) aanwezig blijven.

Optochtroute
Voorafgaand aan de schietwedstrijden op zondag 2 juli a.s. is er de grote optocht waaraan alle deelnemende schutterijen zullen deelnemen. Totale lengte van die kleurrijke stoet: 1,9 kilometer. Er is ook een verkorte route voor het geval het te warm is of wanneer de wegen te slecht zijn t.g.v. de weersomstandigheden.

Calamiteitenroute
Speciaal om de vrije doortocht te waarborgen van voertuigen van hulpdiensten (brandweer, politie, ambulances) is rond het feestterein een calamiteitenroute uitgezet. Een evenement van deze omvang maakt dit soort voorzieningen uiteraard noodzakelijk. Het is er de organisatie veel aan gelegen de veiligheid van de vele tienduizenden bezoekers te kunnen garanderen.

Vrijwilligers
Een evenement als het OLS wordt voornamelijk gedragen door de inzet van honderden vrijwilligers. In de organisatie is het de sectie Personeel en Catering die zich ten doel heeft gesteld voldoende vrijwilligers te werven die vervolgens kunnen worden ingezet op de juiste plaats. Dat geldt voor zowel de organisatie als de vrijwilliger. Met het werven van het benodigde aantal vrijwilligers ligt de sectie goed op schema. Vanuit de Stramproyer bevolking hebben zich intussen in totaal ruim 1.200 vrijwilligers gemeld. De organisatie streeft naar een aantal van rond de 1.600; er moeten dus nog ongeveer 400 vrijwilligers worden geworven. De OLS-organisatie mikt op belangstelling vanuit de omliggende plaatsen Tungelroy, Altweerterheide, Ell en Weert.

Catering
En natuurlijk moet ook het eten en drinken straks dik in orde zijn. Het gaat daarbij om behoorlijke hoeveelheden die moeten worden ingekocht. De organisatie verwacht circa 90.000 liter drank te tappen, waarvan ruim de helft bier en de rest frisdrank. Verder denkt men 21.000 broodjes, 7.000 hamburgers, 10.000 frikandellen, 28.500 kopjes koffie, 300 kg. spek, 1.500 snoepzakken en 1.000 lunchpaketten om te zetten. De sectie Personeel en Catering plaatst op het feest in de diverse tenten in totaal 22 tappunten voor bier, wijn en frisdrank. Verder kan men straks op een zevental plaatsen op het feestterrein een biertje verkrijgen.

Feestavond met Rowwen Hèze
Op de vrijdag voorafgaan aan het OLS vindt (intussen bijna traditioneel) op het feestterrein een concert plaats van de Limburgse dialectband Rowwen Hèze. Dit keer op vrijdag 30 juni a.s. Voor dat concert worden 4.000 bezoekers verwacht. Als voorprogramma staat de regionaal zeer bekende Hoube Dré Band op de bühne.

Eucharistieviering
Traditiegetrouw vindt aan de vooravond van het OLS een plechtige eucharistieviering plaats. In Stramproy is die viering op zaterdagavond 1 juli a.s. in de St. Willibrorduskerk.

Parkeren
Uiteraard zijn er volop parkeerplaatsen gepland voor de naar verwachting grote stroom voertuigen: auto's, fietsen, bussen en materiaalwagens. Elke verkeersstroom krijgt een eigen aan- en afvoerroute en een eigen parkeerplaats. Belangrijk uitgangspunt daarbij is de dorpskern van Stramproy niet onnodig te belasten met grote verkeersstromen.

Einde mediabericht

(