LTO Noord

Inzet LTO beloond: alsnog slachtpremie voor MKZ- en BSE-geruimde runderen

Runderen die tijdens de MKZ-periode en vanwege BSE geruimd zijn leverden tot nu toe geen slachtpremies op. Inzet van LTO om ook voor deze dieren slachtpremies te kunnen ontvangen heeft tot een eerste resultaat geleid. Rundveehouders waarvan runderen en kalveren voor bij de bestrijding van Mond- en Klauwzeer (MKZ) en BSE indertijd in slachthuizen zijn geslacht, krijgen alsnog een slachtpremie uitbetaald. Het gaat in Nederland om bijna 90.000 dieren: 81.000 dieren geruimd in het kader van MKZ en 6.500 dieren geruimd in het kader van BSE. Hiermee is een totaalbedrag van ca. EUR 4 miljoen gemoeid. Ongeveer 850 bedrijven kunnen gebruik maken van deze nabetaling. Het beheerscomité rundvlees van de Europese Commissie heeft hier gisteren mee ingestemd. Het gaat om de slachtpremies voor in 2001 geruimde runderen vanwege MKZ-bestrijding en in 2000-2003 geruimde runderen vanwege BSE-bestrijding.

Aanvankelijk ging Nederland er vanuit dat voor dieren die niet voor menselijke consumptie bedoeld zijn, geen slachtpremies mogen worden uitbetaald. Na langdurige onderhandelingen met de Europese Commissie is nu vastgesteld dat er voor geruimde dieren toch slachtpremies kunnen worden uitbetaald. Om dit mogelijk te maken waren wel een aantal vrijstellingen nodig op de slachtpremievoorwaarden. De verordening waarover het beheerscomité zich nu heeft uitgesproken en waaraan de Commissie naar verwachting binnen 10 dagen haar goedkeuring zal geven, voorziet daarin.

De slachtpremie wordt alleen uitgekeerd voor op het slachthuis geruimde dieren. Minister Veerman wil voor op bedrijven geruimde dieren (in totaal 32.000 ten tijde van de MKZ-crisis) een vergelijkbare vergoeding uit de nationale begroting. Hiervoor is echter toestemming nodig van de Europese Commissie. LTO zal zich er actief voor blijven inzetten dat ook voor deze dieren de slachtpremie wordt uitbetaald.

Vrijdag 23 juni 2006