Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en integratie
Persbericht ministerraad
23 juni 2006

KABINET BIEDT PERSPECTIEF AAN MAROKKAANSE JONGEREN

Het kabinet heeft een aantal maatregelen aangekondigd om de achterstandspositie van Marokkaanse jongeren in Nederland te verbeteren. De ministers Remkes, Verdonk, Pechtold en Donner hebben dit in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Aanleiding was een aantal incidenten in stadswijken waarbij jeugd van Marokkaanse afkomst betrokken was.

Het kabinet constateert dat een te grote groep Marokkaanse probleemjongeren voor overlast zorgt. Het gaat om een hardnekkig probleem waar ook het imago van de hele Marokkaanse gemeenschap in Nederland onder lijdt. Dat is onwenselijk: het kabinet wil voorkomen dat dit doorwerkt in het toekomstperspectief van de hele Marokkaanse gemeenschap. Ook wil het kabinet tegengaan dat er bij Marokkaanse jongeren een gevoel ontstaat dat ze er niet bij horen en zich afkeren van de maatschappij.

Het pakket bestaat uit diverse maatregelen op het gebied van discriminatie, versterking van het zelfvertrouwen, gezin, school, werk, wijken, woonsituatie, veiligheid en overlast. Het kabinet stimuleert initiatieven vanuit de Marokkaanse gemeenschap, ondersteunt dat met nieuwe maatregelen en roept op tot een brede maatschappelijke inzet. Discriminatie van en door Marokkaanse jongeren wordt bestreden. Het kabinet stelt daarom geld beschikbaar voor uitbreiding van het netwerk van Anti-Discriminatiebureaus zodat discriminatie beter kan worden bestreden.

Jongeren worden vanuit twee culturen geconfronteerd met verschillende verwachtingen. Het kabinet gaat initiatieven uit de Marokkaanse gemeenschap ondersteunen die bijdragen aan een gevoel van eigenwaarde en identiteit. Veel Marokkaanse ouders hebben moeite met de opvoeding tussen twee culturen. Zij bewegen zich in een spanningsveld van een autoritaire opvoedingsstijl binnenshuis en een onderhandelingscultuur in de Nederlandse samenleving. Het kabinet wil Marokkaanse ouders helpen met het uitdragen van de Nederlandse waarden en normen. Praktische opvoedingsondersteuning en het vroegtijdig signaleren van gedrag- en opvoedproblemen door jeugd- en welzijnswerkers moeten dit ondersteunen.

Onderwijsachterstand, schoolverlaten zonder diploma en jeugdwerkloosheid wil het kabinet terugdringen. Dit gebeurt onder andere door het verlengen van de leerplicht, mentoring en coaching en door het vergroten van de ouderbetrokkenheid. In 2006 is op dit terrein 81 mln. euro beschikbaar, oplopend tot 268,5 mln. euro per jaar vanaf 2010. Ter versterking van de bestaande maatregelen wordt 500.000 euro geïnvesteerd in het vergroten van de arbeidsparticipatie van allochtone jongeren.

Het kabinet wil structurele achterstandswijken activeren en passende behuizing van grote gezinnen stimuleren. Zo is deze kabinetsperiode nog 25 mln. euro beschikbaar om in de wijken met de meest ernstige sociale problemen de leefbaarheid en veiligheid te vergroten. Daarnaast worden verhuurders gewezen op de mogelijkheid om de scheefgroei tussen grote Marokkaanse gezinnen en kleine behuizing tegen te gaan.

Een te grote groep Marokkaanse probleemjongeren is verantwoordelijk voor een structurele vorm van overlast in de directe woonomgeving. Daarnaast komt het voor dat zij ook niet strafbaar, maar wel afschrikkend, gedrag vertonen. Naast het bestaande wettelijke instrumentarium zal het kabinet gedragsaanwijzingen ontwerpen. Zo krijgt de burgemeester voor dergelijke gevallen de bevoegdheid om een 'gedragsaanwijzing' te geven. In de vorm van een meldingsplicht, een begeleidingsverplichting of een contactverbod. Deze gedragsaanwijzing is geen straf, maar gaat de verdere verstoring van de openbare orde tegen. Ook de officier van justitie zal in de toekomst gedragsaanwijzingen kunnen opleggen.

RVD, 23.06.2006