Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
23 juni 2006

KABINET: STOPPEN BIJ 65 MOET GEEN AUTOMATISME ZIJN

Het kabinet wil dat werkgever en werknemer stil staan bij de mogelijkheid om de arbeidsverhouding na het bereiken van de 65-jarige leeftijd voort te zetten. Nu wordt het dienstverband vaak automatisch beëindigd. Op voorstel van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat het kabinet werkgevers, werknemers en afdelingen personeelszaken actief informeren over de mogelijkheden.

De wet kent nauwelijks belemmeringen als een werknemer na het bereiken van de 65-jarige leeftijd door wil gaan met werken en de werkgever dit ook wil. Wel zijn er veel culturele belemmeringen. Mensen die door willen werken na hun 65ste kampen vaak met negatieve beeldvorming, blijkt uit onderzoek dat bureau Astri heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In de ogen van velen kunnen of mogen 65-plussers niet meer werken.

Werkgevers noemen als probleem de onbekendheid met langer doorwerken en de verplichting om bij ziekte het loon twee jaar door te betalen. Het kabinet laat onderzoeken of het mogelijk is de loondoorbetalingplicht te beperken. Ook wordt gekeken of de risico's voor werkgevers verminderd kunnen worden door het beperken van zowel het ontslagverbod bij ziekte als de inspanningsplicht van de werkgever om zieken zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Een Koninklijk Besluit uit 1945 dat voorschrijft dat werknemers bij de overheid ontslagen moeten worden bij 65 jaar, wordt ingetrokken.

Steeds meer ouderen willen na hun 65ste doorgaan met werken. Ze voelen zich nog fit en willen via arbeid deel blijven nemen aan de samenleving. Ook bestaat er een groep ouderen die om financiële redenen wil blijven werken, bijvoorbeeld migranten, kleine zelfstandigen en herintreedsters met een AOW en/of pensioentekort. Sinds 1999 neemt het aantal werkende 65-plussers licht toe. In 2004 werkten 83.000 mensen van 65 jaar en ouder.

Het kabinetsstandpunt en het onderzoek maken deel uit van de zogenoemde 'routeplanner' die de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2004 heeft aangeboden aan de Tweede Kamer. De routeplanner levert bouwstenen voor de discussie over het wegnemen van belemmeringen voor doorwerken na 65 jaar. Als het gaat om het verhogen van de arbeidsdeelname van ouderen, legt het kabinet de prioriteit bij de groep van 55 tot 65 jaar. Later dit jaar volgt een rapportage van maatregelen die al zijn genomen om ouderen tot 65 jaar langer te laten doorwerken.

RVD, 23.06.2006