Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
23 juni 2006

PARDONREGELING VOOR UITKERINGSGERECHTIGDEN IN BUITENLAND

Mensen die vóór 1 januari 2000 al met een Nederlandse socialezekerheidsuitkering in een land woonden waarmee Nederland nu nog geen socialezekerheidsverdrag heeft afgesloten, behouden die uitkering. Dit heeft de ministerraad besloten op voorstel van staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Op 1 januari 2000 is de Wet beperking export uitkeringen (Wet BEU) in werking getreden. Hierin is geregeld dat Nederlandse socialeverzekeringsuitkeringen alleen worden betaald aan mensen in Nederland, de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of een land waarmee een verdrag is gesloten dat het mogelijk maakt vast te stellen of zo'n uitkering terecht wordt verstrekt. In de afgelopen jaren zijn dergelijke verdragen tot stand gekomen met 51 landen. Het is nu mogelijk vrijwel alle uitkeringen naar het buitenland te controleren op juistheid.

Het kabinet gaat er vanuit dat geen nieuwe verdragen meer worden afgesloten. In landen waarmee geen afspraken zijn gemaakt, wonen heel weinig mensen met een Nederlandse uitkering of ontbreken de mogelijkheden om uitkeringen te controleren. Zonder afbreuk te doen aan de doelstellingen van de Wet BEU wil het kabinet mensen hun uitkering laten behouden als zij voor de inwerkingtreding van de wet al met een socialezekerheidsuitkering in zo'n land woonden. Zij konden toen immers niet weten dat zij hun uitkering zouden verliezen als hun woonland geen verdrag met Nederland afsloot. Het gaat om uitkeringen op grond van de AOW, Anw, WAO en WAZ. In totaal betreft het 360 mensen, her en der verspreid over de wereld. Met de regeling is dit jaar 1,8 miljoen euro gemoeid. In de jaren daarna wordt dit bedrag geleidelijk lager.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 23.06.2006