Voedingcentrum

Nieuw geval Creutzfeldt-Jakob

23 juni 2006

Voor de tweede keer is in Nederland bij een patiënt de ziekte Variant Creutzfeldt-Jakob vastgesteld. Dit heeft het RIVM bekend gemaakt. Vorig jaar overleed een vrouw in Utrecht aan deze ziekte, die verband houdt met BSE bij koeien. Er is ook nu geen reden ongerust te zijn over het eten van rundvlees. Een pakket maatregelen garandeert de veiligheid van rundvlees en producten van rundvlees die voor consumptie worden aangeboden.

De ziekte Variant Creutzfeldt-Jakob is een zeldzame hersenziekte bij mensen die van dezelfde soort lijkt te zijn als BSE bij koeien, ofwel de âgekkekoeienziekteâ. Besmetting met Variant Creutzfeldt-Jakob komt naar men aanneemt meestal door het eten van besmette rundvleesproducten. Ook bij deze patiënt wordt ervan uitgegaan dat dit de oorzaak van de ziekte is. Besmetting van mens op mens is misschien ook mogelijk door bloedproducten of instrumenten in de gezondheidszorg die besmet zijn. Deze oorzaak wordt in dit geval uitgesloten. Ook is er geen gevaar voor de mensen uit de omgeving van de patiënt.

Rundvlees veilig
Inmiddels hebben alle Europese landen en enkele landen daarbuiten strikte maatregelen genomen om BSE uit te bannen en te voorkomen dat mensen ziek worden via het eten van besmet vlees. Sinds 2001 worden in Nederland runderen die mogelijk besmet zijn bij de slacht getest op BSE. Ook worden sinds 1997 bij de slacht de meest infectieuze organen, de hersenen en het ruggenmerg van de runderen verzameld en vernietigd om overdracht te voorkomen.

Ziekte openbaart zich jaren na besmetting
BSE werd in 1986 voor het eerst ontdekt in Engeland. In Engeland zijn sinds 1995 ruim 150 gevallen van Variant Creutzfeldt-Jakob vastgesteld. Daarbuiten zijn gevallen vastgesteld in o.a. Ierland, Frankrijk, Italië, Japan, Canada en de Verenigde Staten. Dat iemand ondanks de vele maatregelen toch ziek wordt, kan een gevolg zijn van de lange incubatietijd van deze ziekte. Dit is de periode tussen besmetting en ziekte. Mogelijk is dit ziektegeval een gevolg van besmetting tijdens de periode dat er nog geen uitgebreide veiligheidsmaatregelen waren tegen BSE.