Onderlichaam dodo ontdekt, compleet skelet binnen handbereik

Naturalis

Leiden, 23 juni 2006 - Een internationaal onderzoeksteam heeft deze week op Mauritius een intact onderlichaam van een dodoskelet gevonden. Het gaat om de heup en vier bijpassende beenbotten. Door deze veelbelovende vondst verwacht het team op dezelfde vindplaats complete dodoskeletten te ontdekken. Naast het onderlichaam zijn onderdelen van schedels, snavels, wervels, vleugels, teenbotjes en borstbeen van de dodo (Raphus cucullatus) opgegraven.

Behalve dodobotten heeft het onderzoeksteam reuzenschildpadbotten, botten van nader te determineren reptielen en vogels en grote hoeveelheden zaden van inheemse bomen gevonden, waaronder de Tambalacoque (dodoboom). Deze bijna uitgestorven boom komt alleen voor in het centrale deel van Mauritius. Het is dan ook een grote verrassing dat zaden op de graafplek Mare aux Songes zijn gevonden. Mauritiaanse en Europese wetenschappers onderzoeken hoe het mogelijk is dat de botten en zaden na duizenden jaren zo goed bewaard zijn gebleven en waarom de vindplaats zo ongekend rijk is.

Doel van deze expeditie is een reconstructie te maken van de wereld waarin de dodo leefde, voordat de westerse mens voet aan land zette op Mauritius. De expeditie moet meer licht werpen op de oorzaken van het verdwijnen van de dodo en zijn unieke ecosysteem. De opgravingen in Mare aux Songes, in het zuidoosten van Mauritius, duren tot 3 juli 2006.

Directe aanleiding tot de expeditie is de vondst van 28 oktober 2005 toen op Mauritius voor het eerst een onaangetaste laag botten en botanisch materiaal, waaronder Dodo-resten, gevonden werd. Het materiaal is tot 3000 jaar oud. Op Mauritius zijn in de twintigste eeuw eerder dodobotten gevonden, maar er is niet eerder onderzoek verricht naar de geologie en ecologie van de vindplaats. De eilanden van de Mascarenen groep, waartoe ook Mauritius behoort, zijn uniek in hun soort. Het betreft hier hoogst waarschijnlijk de enige vindplaats van dodoresten.

Onderzoeksteam
Voor deze expeditie is een speciaal internationaal multidisciplinair team samengesteld van o.a. archeologen, paleontologen, sedimentologen en palynologen afkomstig van vijftien instituten uit verschillende landen. Paleontoloog dr. Lars van den Hoek Ostende versterkt vanuit Naturalis het team. Projectleider is dr. Kenneth Rijsdijk (TNO B&O - Geological Survey of the Netherlands). Drs. Pieter Floore, archeoloog, leidt de opgravingen ter plekke. Daarnaast bestaat het team o.a. uit dr. Beth Shapiro, expert op het gebied van ancient DNA, en dr. Julian Hume, paleontoloog en dodospecialist.