Grootschalige melkveehouderij ook in Nederland mogelijk

Innovatienetwerk

Grootschalige melkveehouderij ook in Nederland mogelijk

Op 22 juni vond de jaarconferentie van InnovatieNetwerk plaats over Cowmunity - grootschalige melkveehouderij in Nederland. Ruim 140 melkveehouders, ambtenaren, wetenschappers en leden van maatschappelijke organisaties discussieerden voor het eerst op basis van vier eerste ontwerpen over de toekomst van de melkveehouderij en de rol die schaalvergroting daarin speelt.

De melkveehouderij in Nederland is de minst omstreden dierhouderij die we hebben. Maar ook hier moet worden geïnnoveerd, willen we over 20 jaar nog een internationaal competitieve rol spelen. Courage, een initiatief van NZO en LTO (in alliantie met InnovatieNetwerk) stelt zichzelf tot doel de innovatie in de melkveesector te stimuleren. Cowmunity is een project van Courage en InnovatieNetwerk dat zoekt naar een melkveehouderij die internationaal concurrerend is op kostprijs en tegelijkertijd maatschappelijke waardering binnen Nederland kan genieten. Daarbij is gekozen voor een grote, vernieuwende stap voorwaarts. Het gaat dan om schaalvergroting, maar dan in combinatie met een betere dierenwelzijn en -gezondheid, een betere situatie voor de mensen die er werken, en een duurzamere bedrijfsvoering. Hierbij worden regionale kringlopen van voerproductie en mestgebruik gesloten.

Op 22 juni zijn vier ontwerpen besproken die die grote stap voorwaarts belichamen. In twee ontwerpen is nog sprake van beperkte weidegang, in de andere twee ontwerpen niet meer. De winst voor het dier wordt hier gezocht op stalniveau.

De ondernemers van het Cowmunity-projectteam streven er uiteindelijk naar werkelijk een vernieuwend grootschalig melkveebedrijf te realiseren. Deze conferentie is een belangrijk moment in het proces geweest om te kunnen inschatten welk ontwerp het meest kansrijk is. Technologie bleek veel vertrouwen te genieten als onmisbaar onderdeel van toekomstige bedrijfsvoering. Voor het merendeel van de aanwezigen was de weidegang van de dieren geen onmisbaar aspect. Wel werd nadrukkelijk gesteld dat het bedrijf ingebed in de omgeving moet zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om samenwerking met akkerbouwers, en om gebieden die zich landschappelijk goed voor een dergelijk bedrijf lenen, zoals de veenkoloniën.

U kunt het rapport waarin de ontwerpen worden gepresenteerd opvragen door een mailtje te sturen naar info@courage2025.nl of downloaden van de website van Courage (www.courage2025.nl).

Meer informatie:
Carel de Vries (Courage/InnovatieNetwerk), 06-53578896
Jan de Wilt (InnovatieNetwerk) 06-48131103