Datum : donderdag 22 juni 2006
Gerd Leers: 'Regio niet langer speeltuin voor onderwereld'
Nieuw convenant tegen maffiapraktijken in Zuid-Limburg
Morgen, vrijdag 23 juni, wordt in Margraten een samenwerking aangekondigd die het moeilijker moet maken om misdaadgeld te investeren of wit te wassen in Zuid-Limburg. Daarbij gaat het om een voor Nederland bijzondere informatie-uitwisseling tussen de partijen die betrokken zijn bij de operatie 'Schone Handen' en het Ministerie van Financiën.
Volgens burgemeester Gerd Leers van Maastricht krijgt de Limburgse overheid daarmee 'een vlijmscherp mes in handen om crimineel geld uit te fileren uit de Zuidlimburgse economie en een hele reeks van ongewenste neveneffecten krachtig te bestrijden'. Leers maakt zich zorgen over het feit dat de overheid er onvoldoende in geslaagd is om de macht van de georganiseerde misdaad te breken. 'Grote criminele investeringen in vastgoed hebben geleid tot machtsconcentraties in de grote steden van ons land. Hele delen van steden zijn in handen van de onderwereld. Die heeft zich verstopt in fijnmazige financiële structuren en verborgen eigendom. Daarmee wassen ze op grote schaal crimineel geld wit', waarschuwt Leers.
Om de greep van criminelen op de vastgoedmarkt in Zuid-Limburg te verminderen en het witwassen van crimineel vermogen tegen te gaan, besloten de burgemeesters van Maastricht, Heerlen, Sittard-Geleen, Kerkrade en Valkenburg in 2004 om samen met de politie, het Openbaar Ministerie en de provincie Limburg de georganiseerde criminaliteit in Zuid-Limburg ook langs de bestuurlijke weg aan te pakken. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat overheden criminelen met vergunningen en soms zelfs met subsidies van dienst zijn.
Het convenant dat morgen in Margraten wordt gesloten maakt het mogelijk een volgende stap te zetten in de bestrijding van de georganiseerde misdaad in de regio. Dank zij de samenwerking met de fiscus en het fiscale opsporingsapparaat komt informatie vrij die eerder ook voor politie en justitie niet toegankelijk was. Als gevolg daarvan kunnen b.v. verdachte zaken voortaan zowel via het strafrecht als het fiscaal recht, bestuursrechtelijk of in onderlinge samenwerking en samenhang met elkaar worden aangepakt. Zodat het veel lastiger wordt om aan de aandacht van de overheid te ontsnappen.
Leers spreekt over een historisch moment. 'Vanaf morgen is het voorbij met Zuid-Limburg als speeltuin van de onderwereld. Dan is de regio niet langer het pretpark voor criminelen met koffers vol illegaal verkregen kapitaal. Het convenant dat wij morgen ondertekenen, zal zijn uitstraling en weerslag hebben in heel Nederland. Terecht ook, want met de ervaring die wij hier opdoen, kan heel Nederland zijn voordeel doen'.
Voor meer informatie:
Lou Mennens, projectleider 'Schone Handen' via
Piet Tans, Politie Limburg-Zuid, tel. (31) (0)6- 502 929 71
Politie Limburg-Zuid