Waal schoner dankzij zandfilter op zuivering Nijmegen (20-06-2006)

Op 23 juni komt op de zuiveringsinstallatie voor Nijmegen en omgeving tijdens een feestelijke bijeenkomst een zandfilter in bedrijf, waarmee het gezuiverde water van deze installatie extra schoon wordt gemaakt. Het resultaat: er komt minder vervuiling in de rivier de Waal terecht.

Het eerste extra gezuiverde water wordt door gemeente Nijmegen en waterschap Rivierenland op die bijeenkomst aangeboden aan Rijkswaterstaat. Het zandfilter kon er komen dankzij een bijzondere samenwerking tussen deze drie overheden.

Het eigenlijke probleem in Nijmegen is dat bij flinke regenval het riool overloopt en ongezuiverd rioolwater in de Waal terechtkomt. Nijmegen wil dit probleem aanpakken op een duurzame manier, namelijk door ervoor te zorgen dat het (schone) regenwater niet langer in het riool terechtkomt. Het riool zal dan minder snel overlopen zodat minder vaak vervuild rioolwater de Waal in kan stromen.

Nijmegen is de komende jaren bezig om veel regenpijpen en straatkolken af te koppelen van het riool. Het (schone) regenwater gaat dan voortaan de grond in of naar een sloot of andere watergang.

Dit "afkoppelen" is een proces van vele jaren. Pas over 10 tot 15 jaar zal dit ertoe leiden dat de vervuiling van de Waal - vanuit overstorten van het Nijmeegse riool - voldoende zal zijn afgenomen. Dat duurt te lang, zodat voor de tussenliggende periode een andere oplossing is gevonden: een zandfilter op de zuiveringsinstallatie Nijmegen van Waterschap Rivierenland. Dit zandfilter reinigt het al gezuiverde water van de zuiveringsinstallatie Nijmegen dat naar de rivier de Waal gaat nog eens extra goed. Het resultaat is eveneens dat minder vervuiling in de Waal terechtkomt.

Tot dat voldoende is afgekoppeld hebben zandfilter en het afkoppelen samen hetzelfde gunstige effect op de Waal als de gebruikelijke, zeer kostbare opvangbassins (`bergbezinkbassins'), die doorgaans worden gebouwd om overstortingen vanuit het riool te voorkomen. Op lange termijn kan het zandfilter eventueel ontmanteld worden.

Andere voordelen van deze oplossing:


· Veel regenwater in Nijmegen gaat voortaan de grond in, en vult daarmee de grondwatervoorraad aan.


· Er hoeft minder rioolwater naar de zuiveringsinstallatie te worden verpompt.


· Een betere werking van de zuiveringsinstallatie dankzij een gelijkmatiger aanvoer van rioolwater.

Bijzondere samenwerking
Het nieuwe zandfilter vormt onderdeel van een duurzame oplossing voor het probleem van de riooloverstorten vanuit Nijmegen op de Waal. Deze oplossing is mogelijk geworden dankzij een intensieve samenwerking tussen gemeente, waterschap en Rijkswaterstaat: de gemeente financierde het zandfilter, het waterschap bouwde het en zorgt verder voor de bedrijfsvoering, en Rijkswaterstaat verleende de benodigde vergunningen.