European Union



IP/06/816

Brussel, 21 juni 2006

Vogelgriep: de Commissie stelt stroomopwaartse steunmaatregelen voor de pluimveemarkt voor

Het Comité van Beheer voor eieren en slachtpluimvee heeft vandaag een Commissievoorstel goedgekeurd dat tot doel heeft maatregelen ter bestrijding van de impact die de recente vogelgriepcrisis op de pluimveemarkt heeft gehad, gedeeltelijk met Gemeenschapsgeld te financieren. In het voorstel wordt gespecificeerd welke maatregelen in aanmerking komen voor Gemeenschapsfinanciering ten belope van 50%. De bedoeling is dat maatregelen in de stroomopwaartse fase hun beslag krijgen; zij moeten met andere woorden de productie tijdelijk beperken, onder meer door de vernietiging van broedeieren. Het voorstel omvat een maximaal compensatieniveau per vernietigde eenheid, het maximumaantal eenheden per lidstaten en de looptijd van elke maatregel. De Commissie stelt geen stroomafwaartse maatregelen voor, zoals steun voor particuliere opslag of de vernietiging van bestaande voorraden pluimveevlees. Veertien lidstaten hebben inmiddels Gemeenschapssteun voor hun pluimveesector aangevraagd. De kosten van de voorgestelde maatregelen voor de Gemeenschapsbegroting worden geraamd op 50 tot 65 miljoen euro.

"Door de dramatische daling van het pluimveeverbruik en de pluimveeprijzen eerder dit jaar is een dermate uitzonderlijke situatie gerezen dat bijzondere maatregelen niet konden uitblijven", aldus Mariann Fischer Boel, EU-commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling. "Dankzij onze voorstellen krijgen de boeren voldoende ruimte om hun productie aan de marktsituatie aan te passen zonder dat de wankele positie van de markt onnodig in stand wordt gehouden. Ik ben tegen steun voor particuliere opslag en de vernietiging van vleesvoorraden. De markt trekt sinds kort weer aan en de sector moet in staat zijn de bestaande voorraden te gebruiken."

Maatregelen die voor medefinanciering in aanmerking komen, zijn onder meer:

* de vernietiging van broedeieren;

* de verwerking van broedeieren;

* de vernietiging van kuikens (van kippen, parelhoenders, eenden, kalkoenen en ganzen);

* het vroege slachten van kweekgroepen;

* de uitbreiding van de periodes waarin tijdelijk niet wordt geproduceerd, tot langer dan drie weken;

* de vrijwillige vermindering van de productie door minder kuikens in de productiecyclus te brengen;

* het vroege slachten van legklare kippen.

De volgende lidstaten hebben steun aangevraagd:

Cyprus, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slowakije, Spanje en Tsjechië.

Achtergrond:

Op het hoogtepunt van de recente vogelgriepcrisis nam het verbruik van pluimveevlees en eieren in sommige lidstaten drastisch af, met scherpe prijsdalingen tot gevolg. Tot dat moment kon de EU in het kader van de verordeningen betreffende de markten voor eieren en pluimvee slechts compenserende maatregelen cofinancieren wanneer op een landbouwbedrijf vogelgriep was uitgebroken of landbouwers hun pluimvee niet mochten verplaatsen omdat om diergezondheidsredenen beperkingen werden opgelegd. Voor marktproblemen die ontstaan waren omdat de verkoop ten gevolg van het verlies aan consumentenvertrouwen daalde, kon geen communautaire steun worden verleend.

Wegens de ernst van de marktcrisis in sommige landen heeft de Commissie daarom voorgesteld 50 % van de kosten van marktondersteunende maatregelen te cofinancieren. De andere helft moet uit de nationale begrotingen komen (zie IP/06/400). Na de goedkeuring van het voorstel door de Raad op 25 april hebben veertien lidstaten hun maatregelen aan de Commissie voorgesteld.