Aandacht voor geneesmiddelenreclame en gunstbetoon in opleiding en nascholing
Oproep aan wetenschappelijke en beroepsverenigingen
De Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR), opgericht door KNMG, KNMP en koepels van de farmaceutische industrie en groothandel, formuleert sinds 1999 normen op het gebied van de geneesmiddelenreclame en de relaties tussen artsen en de farmaceutische industrie. Zo zijn er een aantal voorwaarden geformuleerd waaraan het zogenaamde "gunstbetoon" van de industrie tegenover artsen moet voldoen wil het nog acceptabel en niet strafbaar zijn (zie
De afgelopen jaren is er veel aandacht besteed aan het bekend maken en bekend houden van de normen van de Stichting CGR onder artsen, apothekers, industrie en groothandel. Zo is in de redactionele pagina's van Medisch Contact en op deze plek (in Federatienieuws) veelvuldig aandacht besteed aan de normen voor reclame en gunstbetoon, en hebben alle artsen anderhalf jaar geleden met de post een kaartje met de belangrijkste regels ontvangen. Ook in andere vakinhoudelijke media, in de politiek en op televisie en radio is er veel aandacht voor geweest. De CGR heeft zelf veelvuldig sessies verzorgd tijdens allerlei congressen en andere bijeenkomsten van artsen en apothekers.
Toch is het met deze normen zoals met alle andere medische richtlijnen: ze dringen in hun volle omvang slechts langzaam door in het collectieve bewustzijn van artsen. En ermee werken is nog weer wat anders. Over de normen en regels schrijven is uiteindelijk niet de meest effectieve methode om ze "tussen de oren" van de dokters te krijgen. Bekend is dat geaccrediteerde nascholing, maar vooral de vervolgopleiding tot huisarts of specialist, de ideale methode is om dit te bereiken. Dokters moeten weten wat wel en niet is toegestaan, en vooral op welke wijze ze om moeten gaan met aanbiedingen en verleidingen van de farmaceutische industrie. Dit wordt steeds belangrijker, gelet op de verschillende manieren waarop de farmaceutische industrie haar marketing uitvoert.
De Stichting CGR heeft hiervoor cursussen en onderwijsmethoden ontwikkeld. De KNMG wil de wetenschappelijke en beroepsverenigingen en opleiders van huisartsen en specialisten graag adviseren om voor het farmacotherapie-onderwijs in de vervolgopleiding tot huisarts of medisch specialist systematisch gebruik te maken van het door de CGR ontwikkelde onderwijsmateriaal. Dit geldt ook voor FTO overleggen of nascholingen op het gebied van farmacotherapie, waarbij het van groot belang is dat dit aanbod geaccrediteerd is.. De Stichting CGR stuurt binnenkort een brief aan alle betrokkenen met dit aanbod, en als KNMG willen wij dit verzoek van harte ondersteunen. Dokters moeten beslagen ten ijs komen!
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lode Wigersma, directeur beleid KNMG, tel. 030-2823234, email