Fijn stof kost Nederland zeker 4 miljard euro per jaar

Nederlandse longstichting

'Fijn stof kost Nederland zeker 4 miljard euro per jaar'

UTRECHT, 22 juni 2006 - De effecten van fijn stof en vervuilde lucht kosten de Nederlandse maatschappij jaarlijks minimaal 4 miljard euro. Het grootste deel daarvan is het gevolg van vroegtijdige sterfte door langdurige blootstelling aan fijn stof. Ongeveer een kwart van dit bedrag wordt bepaald door het ontstaan of de toename van ziekten en klachten als COPD (met name chronische bronchitis), ontstekingsreacties in de luchtwegen, vermindering van longfunctie en verergering van bestaande longklachten.

Dat zeggen senior adviseur mr. Kiek Singels van het Delftse onderzoeksbureau CE en anderen vandaag tijdens het congres Fijn Stof en Longen van de Nederlandse Longstichting in Utrecht.

Sterfgevallen
In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 3.000 mensen vroegtijdig als gevolg van kortdurende blootstelling aan fijn stof. Op basis van Amerikaans onderzoek wordt voor Nederland geschat dat langdurige blootstelling aan fijn stof 18.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar kost. Deze personen sterven tot 10 jaar vroeger. Het aantal slachtoffers van ziekte als gevolg van (kortdurende of langdurige) blootstelling aan luchtverontreiniging betreft een veelvoud van het aantal sterfgevallen.

Gezondheidsschade
Door fijn stof zullen mensen met chronische longaandoeningen meer klachten gaan ervaren, vaker in het ziekenhuis worden opgenomen en meer medicatie nodig hebben. Bovendien wordt de ontwikkeling van longen bij kinderen door fijn stof belemmerd. Hoewel in de politiek voornamelijk wordt gesproken over het bereiken van normen en grenswaarden, is er voor onze gezondheid geen veilige grenswaarde voor fijn stof aan te geven. Bovendien worden volgens VROM de huidige Europese normen voor luchtkwaliteit pas in 2015 gehaald.

Maatschappelijke kosten
Voor het bepalen van de maatschappelijke kosten van deze gezondheidseffecten wordt gebruik gemaakt van de 'willingness-to-pay' methodiek, een intussen breed gehanteerde en algemeen geaccepteerde methodiek. Essentie hierin is het uitdrukken van een verloren levensjaar in termen van geld. De hieruit berekende gezondheidsschade (sterfte en ziekte) door kortdurende blootstelling aan fijn stof en ozon bedraagt tussen 100 tot 400 miljoen euro per jaar. De totale gezondheidsschade als gevolg van langdurende blootstelling aan fijn stof kost minimaal 4 miljard euro, maar kan ook oplopen tot 40 miljard euro per jaar. Berekeningen laten zien dat maatregelen tegen fijn stof kosteneffectief kunnen zijn.

De Nederlandse Longstichting en het Platform Longen hebben met het congres Fijn Stof en Longen een eerste aanzet gedaan om een onderzoeksagenda te bepalen hoe de gezondheidszorg hierop moet worden toegerust en hoe kinderartsen, longartsen en medisch milieukundigen met deze problematiek kunnen omgaan. De Nederlandse Longstichting is de initiatiefnemer tot een platform voor alle partijen op het gebied van longaandoeningen.

/////////////////////


Noot voor de redactie (